Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Επανεκκίνηση των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης

Αναπάντητα ερωτήματα για την αναστολή

Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν. Δεν θα αποκαλυφθούν ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της αναστολής, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω  «ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας» που παρουσιάστηκε σε έναν εθελοντή, ο οποίος φέρεται να παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

«Είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό.

Βάσει χρονοδιαγράμματος κι εκτός απροόπτου, όπως είπε θα είναι γνωστό ως το τέλος του έτους αν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας θα προσφέρει ειδική προστασία για τη νόσο COVID-19 στους ανθρώπους.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές, ενώ η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα που οδήγησε στην αναστολή.

Πηγή: ert.gr