Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ

Εγκύκλιος στα νοσοκομεία

Σε ετοιμότητα φέρεται να βρίσκεται ο ΕΟΔΥ για την Ευλογιά των πιθήκων, έχοντας ήδη στείλει και εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι η ασθένεια εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους και συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής. Επειδή θεωρείται σπάνια η εμφάνισή της εκτός Αφρικής.

Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» καλεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας υπάρχουν τρία επιδημιολογικά σημεία που χρήζουν προσοχής.

1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν).
2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες.
3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς. Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση», αναφέρει ο καθηγητής.