Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Εφιαλτικές εικόνες στη Μόρια – Το χρονικό της καταστροφής

Περισσότεροι από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν άρον – άρον το ΚΥΤ για να γλιτώσουν από τις φλόγες

φωτογραφίες: Eurokinisi/Παναγιώτης Μπαλάσκας

Εφιαλτικές εικόνες καταγράφονται με το πρώτο φως της ημέρας στο ΚΥΤ της Μόριας, μετά την πύρινη κόλαση χθες το βράδυ.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σκηνών και οικίσκων στα νότια και δυτικά της δομής αιτούντων ασύλου, ενώ ακόμη και τώρα υπάρχουν ενεργές εστίες της φωτιάς που καίνε κοντέινερ.

Το χρονικό της καταστροφής

Περισσότεροι από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν άρον – άρον το ΚΥΤ για να γλιτώσουν από τις φλόγες, παραβιάζοντας εκ των συνθηκών την καραντίνα που είχε επιβληθεί, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 35 κρουσμάτων κορονοϊού.

Η χθεσινοβραδινή πυρκαγιά και οι εικόνες βιβλικής καταστροφής αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η Μόρια αποτέλεσε μία από τις «μαύρες σελίδες» για την ανθρωπότητα και τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ευρώπη. Η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 11 χθες το βράδυ πήρε γρήγορα διαστάσεις και απλώθηκε σε μεγάλη έκταση -εντός και εκτός- του ΚΥΤ, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ήταν αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας.

Αναζητούνται λύσεις για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών

«Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των ευάλωτων που διέμεναν στη Μόρια», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι τα 408 ασυνόδευτα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση, στην οποία αποφασίστηκε δέσμη μέτρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό της Λέσβου, ενώ ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΕΡΤ, Eurokinissi