Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Εφιαλτικές μνήμες από το ναυάγιο του 1866

Τελέστηκε χθες το μνημόσυνο για τα θύματα του “Ηράκλειον”

ναυάγιο ηράκλειο μνημόσυνο λαγωνικάκης ταμπακάκη διασωθέντες μνήμες

«Την ώρα που κοιμόμουν μέσα στην καμπίνα άκουσα ένα καμπανάκι. Ξύπνησα και αντιλήφθηκα ότι το κεφάλι ήταν προς τα κάτω και τα πόδια ψηλά. Πήγα να καθίσω, αλλά δεν μπορούσα και τότε κατάλαβα ότι μάλλον βουλιάζουμε». Ο Σταύρος Λαγωνικάκης είναι ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες του θλιβερού ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον”, που πριν από 48 χρόνια είχε βυθίσει τα Χανιά και ολόκληρη τη χώρα σε πένθος.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1966 και ενώ επικρατούσε βαριά κακοκαιρία, το “Ηράκλειον”, της ναυτιλιακής εταιρείας Τυπάλδου, είχε αποπλεύσει από τα Χανιά με προορισμό τον Πειραιά.ναυάγιο ηράκλειο μνημόσυνο λαγωνικάκης ταμπακάκη διασωθέντες μνήμες

Το μοιραίο σημειώθηκε τα ξημερώματα Πέμπτης, ενώ το “Ηράκλειον” βρίσκονταν κοντά στη Φαλκονέρα. Αιτία ένα φορτηγό – ψυγείο που δεν ήταν σωστά ασφαλισμένο και το οποίο προσέκρουσε και έσπασε τη μπουκαπόρτα του πλοίου.

«Μέσα σε λίγα λεπτά επικράτησε πανικός. Μπουσουλώντας από την καμπίνα βγήκα στο σαλόνι. Εκεί συνάντησα 4 – 5 άτομα. Στο σαλόνι το νερό είχε φτάσει τα 2 – 3 μέτρα. Από εκεί πέσαμε όλοι, αλλά αυτοί που συνάντησα δεν βρέθηκαν ποτέ», περιγράφει ο κ. Λαγωνικάκης καθώς θυμάται τον εφιάλτη που έζησε. Ο ίδιος έμεινε στη θάλασσα όλη νύχτα μέχρι την επομένη το απόγευμα.

«Ολες αυτές τις ώρες έβλεπα μόνο θάλασσα και ουρανό. Κατά τα ξημερώματα συνάντησα 3 άτομα, τον Μπελώνη, έναν Κουκουνάκη και μια Αννα Σαραντάκη, η οποία πνίγηκε αργότερα το μεσημέρι. Την ώρα που πέσαμε απ’ το καράβι ακούσαμε ο ένας τον άλλον όμως ήταν βράδυ και δεν βλέπαμε», σημειώνει ο κ. Λαγωνικάκης, ενώ όταν τον ρωτάμε τι ήταν εκείνο που πιστεύει ότι τον κράτησε στη ζωή απαντά:

«Η δύναμη που έχει ο καθένας. Αν είχες δύναμη να αντέξεις το κρύο είχε καλώς. Παρόλ’ αυτά μετά που βγήκαμε είδαμε μεγαλύτερο ζόρι διότι είχε συνηθίσει ο οργανισμός μας την παγωνιά και όταν αρχίσαμε να ζεσταινόμαστε ήταν χειρότερα. Επίσης, από τα πετρέλαια του πλοίου νόμιζες ότι είχες γυαλόχαρτο μέσα στα μάτια. Θυμάμαι μας έδωσαν κολλύριο 3 – 4 φορές και μετά ανέλαβε τον καθένα μας ένας ναύτης να μας βάζει κομπρέσες στο μάτι, τίποτα άλλο».

Ο θλιβερός απολογισμός του ναυαγίου ήταν 246 νεκροί και μόλις 45 διασωθέντες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός όσων πνίγηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερος.
ναυάγιο ηράκλειο μνημόσυνο λαγωνικάκης ταμπακάκη διασωθέντες μνήμες
«Σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων δεν έχουν καταλήξει διότι από τις διάφορες Υπηρεσίες όπως οι φυλακές της Αγιάς, οι αστυνομικοί, οι στρατιώτες κ.λπ. έχουν καταγραφεί. Ομως δεν καταγράφηκαν οι τσιγγάνοι ούτε ο κόσμος που είχε μπει σαν επισκέπτης και έβγαλε εισιτήριο εν πλω», αναφέρει σχετικά η πρόεδρος του Συλλόγου των θυμάτων του ναυαγίου “Ηράκλειον” Χρυσή Ταμπακάκη, η οποία έχασε στο ναυάγιο τον πατέρα της. «Τότε ήμουν μόλις 9 χρονών. Από το ραδιόφωνο μάθαμε τα γεγονότα. Θυμάμαι να έρχεται στο σπίτι κόσμος και να ρωτά τη μητέρα μου τι και πώς», τονίζει ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο.
«Στη συνέχεια πήγαμε στη ναυτιλιακή εταιρεία. Εκεί βρήκαμε έναν υπάλληλο, ο οποίος ούτε αυτός ήξερε τα γεγονότα διότι την ίδια μέρα, ακριβώς μετά το ναυάγιο, η εταιρεία Τυπάλδου δήλωσε πτώχευση», σημειώνει.

Ακριβώς 48 χρόνια μετά συγγενείς, φίλοι αλλά και διασωθέντες από τη μεγαλύτερη σύγχρονη ναυτική τραγωδία έδωσαν το “παρών” χθες στο μνημείο στην πλατεία Τάλω, που τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα του ναυαγίου και εκείνα της αεροπορικής τραγωδίας που είχε σημειωθεί το 1969 την ίδια ακριβώς ημέρα (8 Δεκεμβρίου).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης, εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ κ.ά.

Χανιώτικα Νέα