Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ζητούν ... τα αυτονόητα για την Υγεία! (ηχητικό)

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ

απεργία υγεία νοσοκομεία προσλήψεις παγνη δυπε

Συγκέντρωση  διοργάνωσε το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ  στα  πλαίσια της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του σωματείου  εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηράκλειου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην ηγεσία της 7ης υγειονομικής περιφέρειας.

Στη διαμαρτυρία των εργαζομένων από πλευράς του προέδρου ΒΡΥΣΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ  τονίστηκαν τα εξής:

"ότι οι πανηγυρισμοί περί κανονικότητας   και σταθεροποίησης του συστήματος  προσκρούουν στη σκληρή πραγματικότητα που ζουν υγειονομικοί και ασθενείς.  Τα οξυμμένα προβλήματα που γεννά  η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι  να εργάζονται  σε συνθήκες και ωράρια εξαντλητικά. Η επέκταση κάθε είδους ελαστικής εργασιακής σχέσης, δηλ. δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, έχει γίνει κανόνας.  Από 1/1/ 2018 έως σήμερα  το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων (πλην γιατρών )είναι 6 μόνιμοι υπάλληλοι, όταν τα κενά είναι 650. Η άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει στα ΒΑΕ χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και αποκλεισμό πολλών ειδικοτήτων ακόμα και από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος (για όσους σήμερα το παίρνουν ετοιμάζεται δραστική περικοπή) αποδεικνύει ότι όλες οι κυβερνήσεις θεωρούν τα δικαιώματα μας κόστος.

Τόνισε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εντάξει τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά  επαγγέλματα  ,να μην περικοπή το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που χορηγείται  .Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο απαράδεκτό γεγονός  να μην μπορούν οι ασθενείς  να κλείσουν ραντεβού  στο ενδοσκοπικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ   αν έχουν παραπεμπτικό από ιδιώτη γιατρό ,όταν γνωρίζει η ΔΥΠΕ  και η διοίκηση του νοσοκομείου  ότι για να  κλειστεί ένα ραντεβού με γιατρό του ΕΣΥ περνάνε μήνες.  Για άλλη μια φορά τονίστηκαν  τα προβλήματα που γεννάνε οι απαράδεκτες συμβάσεις στην καθαριότητα, που  εξαιτίας του ωραρίου εργασίας 6ωρο ,παράλληλα καθήκοντα (καθαρίστριες –βοηθοί θαλάμου )δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθαριότητα του νοσοκομείου".

Στις παραπάνω διεκδικήσεις- αιτήματα επιχειρήθηκε από την ηγεσία της ΔΥΠΕ να αντιστρέψει την πραγματικότητα, κατηγορώντας τους εργαζομένους για καταστροφολογία.

 ΣΥΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

  • Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγινε σαφές ότι η κάλυψη των αναγκών του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμους διορισμούς  δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω των  οικονομικών   περιορισμών .Στην καλύτερη περίπτωση  θα ισχύσει  η σχέση 1 διορισμός με 1   συνταξιοδότηση  (ομολογία ότι θα συνεχιστούν  να υπάρχουν μεγάλα κενά )
  • Ότι δεν μπορεί  να εγγυηθεί τη θέση των ήδη  εργαζομένων  που  εργάζονται  μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία εδώ και 2 χρόνια. Σαν λύση τους προέτρεψε να κάνουν αίτηση σαν επικουρικό προσωπικό Ουσιαστικά  τους έδειξε την πόρτα της εξόδου και την κάλυψη των απολύσεων  με άλλο πρόγραμμα Μάλιστα έφτασε στο σημείο η διοικήτρια  να ρίξει τις ευθύνες στους εργαζομένους που δεν συμπληρώνουν σωστά τις αιτήσεις για επικουρικό προσωπικό  και ότι αυτή ήταν η αίτια  που απολύθηκαν οι εργαζόμενοι της παιδοψυχιατρικής αλλά και άλλοι  εργαζόμενοι
  • Για το επικουρικό προσωπικό  ότι θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην προκήρυξη  του διαγωνισμού    λόγω νομικών θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν

Οι  εργαζόμενοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με μονιμοποίηση όσων εργάζονται και κάλυψη των μεγάλων κενών με μόνιμο προσωπικό , με παράλληλη ένταξη στα ΒΑΕ .

Δε συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και ψέματα. Γυρίζουμε την πλάτη στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας