Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ημερολόγιο 2022

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο τού Γιώργου Σεφέρη

Με την παραγγελία του ποιητή: «Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται».
 
Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο Ηρακλείου, που στους θησαυρούς της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται η βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη, την οποία η σύζυγός του Μαρώ δώρισε το 1986. Αυτός ο τεράστιος πλούτος έχει βρει τη θέση του δίπλα στη βιβλιοθήκη του άλλου μεγάλου δωρητή, του Δημητρίου Βικέλα.
 
Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του ποιητή της ψυχής μας, που έφερε το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας στη μικρή χώρα μας, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, αναγνωρίζοντας και τη μεγάλη τιμή που της έκανε, θα τον τιμήσει με σειρά εκδηλώσεων, ως σπουδαίο ποιητή και μεγάλο ευεργέτη της, αρχής γενομένης από το θεματικό, αφιερωμένο στη μνήμη του ημερολόγιο του 2022.
Το καλαίσθητο Ημερολόγιο προλογίζει η κ. Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κι Εθελοντισμού Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, προτάσσοντας τους στίχους του Ποιητή:
 
«Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, / Να μου δοθεί ετούτη η χάρη…
Κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια / γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά»,
Από το έργο του, Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’, «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά».
Η κηδεία του τον Σεπτέμβρη του 1971 μετατράπηκε σε αντιχουντική διαμαρτυρία, όσο κι αν οι τότε κρατούντες - ενοχλημένοι από την ποίησή του και την επιστολή που έστειλε τον Μάρτιο του 1969 κατά της χούντας - προσπάθησαν να τον αγνοήσουν. Δε θα ξεχάσω ποτέ, πως, νεολαίοι τότε, τον συνοδεύσαμε ως την τελευταία κατοικία, τραγουδώντας τη μελοποιημένη ποίησή του. Ωστόσο, ο θάνατος του ποιητή, του διπλωμάτη, του διανοητή Σεφέρη κατάφερε να συγκινήσει την παγκόσμια κοινότητα και να σπάσει το φράγμα της σιωπής, που ήθελε να επιβάλλει η απαίδευτη και αντιδραστική ηγεσία της χώρας.
 
Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών, που φιλοξενούνται στο Ημερολόγιο, από το έργο, Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη, Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2000 και τα κείμενα από το έργο του ίδιου ανήκουν στην κ. Άννα Λάντου, ενώ το χειρόγραφο ποίημα του Ποιητή, «Η Τελευταία μέρα» ανήκει στη βιβλιοθήκη Γ. και Μ. Σεφέρη, η οποία βρίσκεται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η γενναιόδωρη παραχώρηση των αποσπασμάτων από τα βιβλία του Γιώργου Σεφέρη, των εκδόσεων Ίκαρος, καθώς και οι φωτογραφίες, τραβηγμένες από τον ίδιο τον ποιητή, έδωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Μιχάλης Τρούλης
Πρόεδρος Δ.Κ.Β. Ρεθύμνου