Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ημερομηνία μελαγχολίας

Γράφει ο Γιώργος Αρκουλής

Ιδιαίτερα μελαγχολική είναι η 8η Φεβρουαρίου στον επετειακό χάρτη παγκοσμίως. Κυριαρχεί το γεγονός που συνέβη αυτήν την ημέρα του 1587 στο σκοτεινό (ουσιαστικά και θεωρητικά) Λονδίνο, όταν με διαταγή της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ απαγχονίστηκε η εξαδέλφη της Μαρία Στιούαρτ της Σκωτίας. Όπως έχει καταγραφεί, θεωρήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες -και καταδικάστηκε- ότι υποκινούσε την ανταρσία του Μπάμπιγκτον, που είχε στόχο τη δολοφονία της Ελισάβετ. Αυτά αφορούν στην επίσημη δικαιολογία της άδικης σφαγής. Η ουσία βρίσκεται στην απόφαση της Ελισάβετ να απαλλαγεί από τη νόμιμη διεκδικήτρια του θρόνου, αλλά και να καταφέρει ουσιαστικό χτύπημα στον λαό της Σκωτίας που είχε επιλέξει την καθολική πίστη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές επέτειοι. Η πρώτη εκτέλεση σε θάλαμο αερίων στις ΗΠΑ (Νεβάδα 1924). Έπειτα από δύο δεκαετίες, η μέθοδος θα αποτελέσει απάνθρωπο όπλο των Ναζί, προκειμένου να προχωρήσουν στην «τελική λύση». Υπάρχει επίσης (08.02.1981) η τραγωδία της Θ7 στο στάδιο Καραϊσκάκη, με τον θάνατο 21 οπαδών, οι οποίοι ποδοπατήθηκαν πίσω από μια πόρτα που είχαν ξεχάσει να ξεκλειδώσουν!

Πικρή ημερομηνία υπήρξε η σημερινή για δύο πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής. Το 1972 έφυγε από τη ζωή ο μέγιστος Μάρκος Βαμβακάρης (ο θεμελιωτής του ρεμπέτικου), τον οποίο, εντελώς γελοία, οι υπεύθυνοι του wikipedia χαρακτηρίζουν μίζερα «τραγουδοποιό»! Και οκτώ χρόνια μετά (1980), σε νεαρή ηλικία «έφυγε» άδικα η σπουδαιότερη φωνή της γενιάς του: ο Νίκος Ξυλούρης. Ο ανεπανάληπτος τροβαδούρος από την Κρήτη, που τόσο μας λείπει!

Πηγή: zougla.gr