Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η «άγνωστη» προσφορά του Πανανού Θεοδουλάκη στον Αμπελούζο

Όλα τα φτωχά κορίτσια του Αμπελούζου προίκισε ο Πανανός Θεοδουλάκης.

Πανανός Θεοδουλάκης Αμπελούζος

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο Πανανός Θεοδουλάκης και η σύζυγος του  Αθηνά, το γένος Ανεμογιάννη, έμειναν στην ιστορία για την προσφορά τους στο Ηράκλειο, την ανέγερση του Πανάνειου Δημοτικού  Νοσοκομείου και τη λειτουργία του, το 1902, αλλά  και για τη συνεισφορά τους και προς το νοσοκομείο της Σμύρνης, και πολλές άλλες αγαθοεργίες.

Πανανός Θεοδουλάκης Αμπελούζος Δεν έμειναν όμως μόνο στην ιστορία - ακόμα και σήμερα είναι στη θύμηση των ανθρώπων, ειδικά στα χωριά όπου παρείχαν φροντίδα στους απόρους.

Ένα από αυτά είναι ο Αμπελούζος, η περιοχή όπου επί της ουσίας μεγάλωσε ο Πανανός Θεοδουλάκης. Καταγόμενος από τη Μεγάλη Βρύση, έζησε στον Αμπελούζο καθώς από εκεί ήταν παντρεμένοι ο αδερφός και η αδερφή του.

Η πορεία της ζωής του και τα όσα έκανε πέρασαν από στόμα σε στόμα, καθώς η συνεισφορά του ήταν τεράστια στον Αμπελούζο.

Έδωσε δουλειά και προίκισε όλα τα φτωχά κορίτσια της εποχής, με γη και σπίτια, και αυτό δεν το ξεχνά κανείς στην περιοχή.

Αν κάποιος επισκεφθεί τον Αμπελούζο σίγουρα θα ακούσει πολλές ιστορίες που συζητιούνται μέχρι σήμερα.

Πολλά στοιχεία έμαθε και το MadeinCreta τόσο από τους κατοίκους, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου αλλά και από τον απόστρατο με το βαθμό του στρατηγού από τη χωροφυλακή κ. Μανώλη Λαμπιθιανάκη.Πανανός Θεοδουλάκης Αμπελούζος

Όπως είπε στο MadeinCreta ο κ. Λαμπιθιανάκης που έχει ασχοληθεί με την ιστορία του χωριού του, αλλά και τη συνεισφορά του Πανανού Θεοδουλάκη, η αρχή της επαγγελματικής του ανόδου έγινε με το εμπόριο της εποχής.  

«Ως γυρολόγος ξεκίνησε, με δυο μουλάρια, το εμπόριο. Από τον Αμπελούζο ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Τα δύο μουλάρια έγιναν τρία, μετά τέσσερα, ενώ άρχισε να προσλαμβάνει και βοηθούς. Σιγά –σιγά επεκτάθηκε και στη Σμύρνη και έχτισε μια μεγάλη περιουσία, ως μεγαλέμπορος πλέον.

Ανακατεύτηκε στη  συνέχεια με τη ναυτιλία ενώ είχε γραφεία και στη Μασσαλία. Δημιούργησε μια τεράστια ακίνητη περιουσία  και στο Ηράκλειο αλλά και στον Αμπελούζο. Το 30% της ακίνητης περιουσίας του Αμπελούζου ανήκε σε εκείνον».

Ο Πανανός  Θεοδουλάκης παντρεύτηκε με την Αθηνά Ανεμογιάννη. Παρά τα πλούτη και την άνετη ζωή τους είχαν τον πόνο ότι δεν έκαναν παιδιά. Φέρθηκαν όμως σαν γονείς σε όλα τα φτωχά κορίτσια της περιοχής και όχι μόνο.

Στον Αμπελούζο πολλά κορίτσια της περιοχής θα εργαστούν στο Πανάνειο  νοσοκομείο ενώ πολλά θα δουλέψουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις  τους, στο Ηράκλειο αλλά και τη  Σμύρνη.

Στην επιστροφή τους θα τα παντρέψει και θα τα προικίσει με γη και σπίτια.

Οι σημερινές «εγγονές» του Αμπελούζου λένε ότι τα «σπίτια που κατοικούν είναι το προικιό της γιαγιάς που πήραν από τον Πανανό».

Ο κ. Λαμπιθιανάκης αναφέρθηκε και στα δυο ανίψια του Πανανού Θεοδουλάκη, το Στέλιο και το Δημήτρη Ματζαπετάκη τους οποίους βοήθησε να σπουδάσουν στο Παρίσι, ο ένας γιατρός και ο άλλος φαρμακοποιός, για να ενισχύσει την περιοχή.   

Πανανός Θεοδουλάκης Αμπελούζος Στον Αμπελούζο, ακόμα κόντρα στο χρόνο στέκουν  αρχοντικά του Πανανού Θεοδουλάκη τα οποία αγοράστηκαν από άλλες οικογένειες. Δυο από αυτά είναι της οικογένειας Μαράκη.

Το ένα το τούρκικο έχει τη δική του ιστορία, το άλλο είναι  αρκετά μεταγενέστερο. Το τούρκικο ήταν το σπίτι που έμενε ο ένας Τούρκος Μουδίρης (αστυνόμος ή ειρηνοδίκης), η πόρτα έχει επιγραφή που αναγράφει ημερομηνία 1854. Το άλλο έχει κριθεί διατηρητέο.

*Τα σκίτσα του Πανανού και της Αθηνάς Θεοδουλάκη είναι από το τη συλλογή του Ι.Δελιβασίλη και εμπεριέχονται σε εργασία  των  μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου για την Ιστορία του Πανάνειου Νοσοκομείου.