Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η αρχή και όχι το τέλος του αγώνα για Δικαιοσύνη!

Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου γράφει για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Η απόφαση καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης είναι αναμφισβήτητα μια νίκη της Ελλάδας, μία νίκη της Δημοκρατίας κατά του φασισμού. Μια ιστορική απόφαση που αποτελεί μία πρώτη δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος. Ευλόγως η δίκη της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίστηκε από τον ξένο τύπο ως η μεγαλύτερη αντιναζιστική δίκη μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης. Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, η χώρα που με το έπος του ’40, τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης και την μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση πρωτοστάτησε στον Αντιφασιστικό Αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδίδει και πάλι αντιφασιστικά μαθήματα σε όλη την Οικουμένη.

Εμείς, τα μέλη της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, είμαστε υπερήφανοι γιατί μαζί με την κινητοποίηση του λαού της Βιάννου δεν επιτρέψαμε στη Χρυσή Αυγή να μολύνει τα ματωμένα χώματα του ηρωικού μας τόπου. Είμαστε υπερήφανοι γιατί κατ’ επανάληψη εμποδίσαμε και αποτρέψαμε τους ναζί να βεβηλώσουν το Ηρώο των θυμάτων του ναζισμού στα Αμιρά. Είμαστε υπερήφανοι διότι, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, τις Ενώσεις Θυμάτων και τους Μαρτυρικούς Δήμους όλης της Ελλάδας κρατήσαμε έξω από το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών τους ναζί πατριδοκάπηλους. Είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα μας ενάντια στη διασπορά της ναζιστικής ιδεολογίας από τον υμνητή του ναζισμού Χάιντς Ρίχτερ. Είμαστε υπερήφανο για τη στράτευσή μας στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, έναν αγώνα με ισχυρό αντιφασιστικό περιεχόμενο.

Τούτη την ώρα νιώθουμε λυτρωμένοι, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι στους περισσότερους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας – δυστυχώς και σε κάποια χωριά της Βιάννου -, σε τόπους που ματοκύλισε και ισοπέδωσε η ναζιστική Γερμανία, βρέθηκαν ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ανάμεσα στο μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, που ψήφισαν τα χιτλερικά αποβράσματα.

Δεν ξεχνάμε πώς οι ναζί εγκληματίες αξιοποίησαν με το παραπάνω τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκάλεσαν τα μνημόνια και οι πολιτικές σκληρής λιτότητας και αυταρχισμού, όπως ακριβώς αξιοποίησε ο Χίτλερ την οικονομική κρίση στην περίοδο του Μεσοπολέμου για να ανέλθει στην εξουσία με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα για την ίδια τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη.

Δεν ξεχνάμε πώς οι βουλευτές, τα μέλη και τα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας κακοποίησαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Δεν ξεχνάμε ότι κάποια ΜΜΕ αλλά και θύλακες του κράτους έδειξαν προκλητική ανοχή στους φασίστες. Και επισημαίνουμε την ανάγκη πλήρους εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και την ευθύνη νομοθετικής παρέμβασης, στο πλαίσιο του Συντάγματος, για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές κομμάτων και προσώπων με αποδεδειγμένη εγκληματική δράση.

Και, τέλος, δεν ξεχνάμε τον αγώνα μας για Μνήμη, Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Έναν αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας της Ελλάδας αλλά και για την δημοκρατική θωράκιση της Ελλάδας και της Ευρώπης απέναντι στη φασιστική απειλή.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία, ενότητα και αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων και θεμελιωμένων στο Δίκαιο και την Ιστορία Γερμανικών Αποζημιώσεων. Όπως, άλλωστε, έδειξε η ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, όλα είναι δυνατά όταν ο λαός πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

 

Αριστομένης Α. Συγγελάκης,

 
Πρόεδρος
    

Γιάννης Διακάκης,

Γενικός Γραμματέας