Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η Ελλάδα υποκλίνεται στον παγκόσμιο Μίκη!

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η σορός του Μίκη Θεοδωράκη - «Αθάνατος» φώναζε o κόσμος

Η Ελλάδα αποχαιρετά σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τον Μίκη Θεοδωράκη με τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του έφτασε λίγο πριν από τις πέντε στo παρεκκλήσι της Μητρόπολης με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να χειροκροτά και να φωνάζει «αθάνατος». Το λαϊκό προσκύνημα προγραμματίστηκε να παραταθεί έως τις 20:00, λόγω καθυστερημένης έναρξης.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο έξω από τη Μητρόπολη.

Το λαϊκό προσκύνημα ήταν να ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα της Δευτέρας, όμως παρατάθηκε κατά μία ώρα. Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά τη λήξη του λαϊκού προσκυνήματος η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του και του αδελφού του σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Oι λεπτομέρειες για τη μεταφορά στα Χανιά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η ώρα που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία πιθανόν να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να “υποδεχθούν” τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open