Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

"Η Κίκο και το χέρι" προστατεύουν τα παιδιά

Ένα παραμύθι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που πρέπει να διαβάσουν μικροί μεγάλοι

Κικο και το χέρι σεξουαλική κακοποίηση Συγγελάκη

Περισσότερα από 3.000 μικρά παιδιά που πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία του δήμου Ηρακλείου επέστρεψαν στο σπίτι τους, με ένα μικρό παραμύθι. Αυτό το παραμύθι το λένε «η Κίκο και χέρι», και  ενημερώνει με προσεγμένο τρόπο για την σεξουαλική κακοποίηση ενώ μαθαίνει τα παιδιά για το χρυσό "κανόνα των εσωρούχων", δηλαδή: «Κανένας δεν αγγίζει το βρακάκι και αν συμβεί δεν το κρατάμε μυστικό».

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για αυτό κι έγιναν ειδικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς ενώ το παραμύθι συνοδεύεται και από ένα φυλλάδιο που αφορά στους γονείς για την ενημέρωσή τους.

Κικο και το χέρι σεξουαλική κακοποίηση Συγγελάκη  Παράλληλα και οι ίδιοι οι γονείς μέσω των συλλόγων μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς για περαιτέρω διευκρινίσεις.

"Στόχος όλης της ενέργειας", δήλωσε η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής & πρόνοιας  κ. Δέσποινα Συγγελάκη, "είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ατόμων που έρχονται σε επαφή  με παιδιά (στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής μέριμνας, δικαιοσύνης, κακοποίηση, αλλά και των ίδιων των παιδιών προκειμένου αφενός να μπορούν να απωθήσουν κάθε δυσάρεστη ενέργεια και αφετέρου να μάθουν να αποκαλύπτουν ό,τι τους συμβαίνει".

«Ο Κανόνας των εσωρούχων μας λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Είναι ένα απλό μήνυμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια», σημείωσε.

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών αφορά σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 15% των παιδιών έχει αναφέρει περιστατικό σεξουαλικής  κακοποίησης, ενώ η Κρήτη είναι μια περιοχή που σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζει αύξηση στα ποσοστά κακοποίησης των αγοριών. Αναπόφευκτα, οι αριθμοί έχουν επηρεαστεί ανοδικά και από την υπόθεση Σειραγάκη.

Όπως μάλιστα σημείωσε η κ. Συγγελάκη την χρονιά που πέρασε στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου αναφέρθηκαν 15 περιστατικά σεξουαλικής  κακοποίησης.
Κικο και το χέρι σεξουαλική κακοποίηση Συγγελάκη

Το παραμύθι αυτό έχει συνταχθεί υπό την εποπτεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικία και αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του Συμβουλίου ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η διανομή του γίνεται κατόπιν της έγκρισης του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σεθέματα Διαφυλικών Σχέσεων και Πρόληψης της βίας.

Διαβάστε το παραμύθι εδώ.