Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η κατοχική Ελλάδα και οι Αποζημιώσεις

Όλα όσα είπα σε εκπομπή του One Channel  ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης

Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, ο Συγγραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης όπου μίλησε για τις γερμανικές διεκδικήσεις, ενώ ταυτόχρονα εξιστόρησε πολλές στιγμές από την κατοχική Ελλάδα και από τον τρόπο που φέρθηκαν οι Ναζί στους Έλληνες, αλλά και την αντίδρασή τους μετά το πέρας του πολέμου μέχρι και σήμερα αναφορικά με τις αποζημιώσεις.

 

Ο κ. Συγγελάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’90 έως και σήμερα και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στα δύο κράτη. Σύμφωνα με τη Γερμανία, δεν υπάρχει συνθήκη ειρήνης. Στο σημείο αυτό, ο κ. Συγγελάκης τόνισε πως μόνο όταν υπάρξει συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία, θα λυθούν και οι εκκρεμότητες για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Θεωρεί μάλιστα πως αυτό το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τους κυβερνώντες, αν φυσικά θέλουν να μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Στη συνέχεια εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τις αξιώσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία, οι οποίες έχουν τέσσερις πτυχές. Είναι οι αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, οι επανορθώσεις προς το κράτος για την καταστροφή και την λεηλασία από τη ναζιστική Γερμανία, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και η επιστροφή αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών, οι οποίοι εκλάπησαν.

«Πρόκειται για κοινούς κλέφτες, οι οποίοι με μαεστρία και σχέδιο και υπό το μανδύα του ελληνολάτρη και αρχαιολάτρη διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κλέβοντας τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ενώ παράλληλα έκαναν και λαθροανασκαφές».

 

Μίλησε ακόμα, για μια σπουδαία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο υποστήριξε πως «αν θες να τιμάς τη μνήμη των θυμάτων θα πρέπει να αποδώσεις δικαιοσύνη, αλλά και ένα μήνυμα στους Γερμανούς όψιμους ζηλωτές του φασισμού που τολμούν να ξανασηκώσουν κεφάλι».

 

Αναφορικά με την 28η Οκτωβρίου και το γεγονός πως σα χώρα γιορτάζουμε την αρχή και όχι το τέλος του πολέμου, όπως συνηθίζεται, ο κ. Συγγελάκης υπογράμμισε πως γιορτάζουμε και υμνούμε την απόφαση για μάχη, «είπαμε το ‘όχι΄ χωρίς να γνωρίζουμε το τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος, έκανε ανοιχτό κάλεσμα για την εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο, στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, με τίτλο «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη καμπή - προσκλητήριο αγώνα».