Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η κρίση... κάνει τέχνη κι όνειρα!

Η ανεργία έφερε ένα ζευγάρι πιο κοντά ... Τους όπλισε με φαντασία και γιατί όχι ... με όνειρα!

τεχνη κριση ξύλινα παιχνίδια Κώστας Κατερίνα Χαλκιαδάκη

Της Μαρίας Χαρίτου

Ο Κώστας και η Κατερίνα Χαλκιαδάκη είναι ένα ζευγάρι νέων παιδιών. Ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία με όνειρα για το μέλλον τους. Οι συνθήκες όμως της εποχής που ζούμε τους χάλασαν τα σχέδια... Έμειναν και οι δύο χωρίς δουλειά και ο τρόπος διαβίωσης ήταν πια αρκετά πιο δύσκολος για τους τρεις τους πλέον, μιας και ήρθε στη ζωή τους η μικρή Έλενα. Οικονομική βοήθεια από τους γονείς....

Στον άπλετο χρόνο που είχε στην διάθεσή του ο Κώστας σκάλιζε και έφτιαχνε παιχνίδια για την κόρη του, για να παίζουν μαζί!

Ξύλο! Ένα υλικό τόσο σκληρό και άκαμπτο μα συγχρόνως γεμάτο ζωή και ενέργεια!

Κωστας Χαλκιαδάκης ξύλινα παιχνίδια
Ο Κώστας Χαλκιαδάκης εμπνέεται απο την μικρή του κόρη

Η έμπνευση ήρθε μαζί με την μικρή Έλενα. Να φτιάχνει παιχνίδια από ξύλο που τόσο αγαπά, για την κόρη του και τους φίλους της. Ξεκίνησε στην αρχή με απλές φόρμες από παζλ και ζωάκια. Χειροποίητες ξύλινες κατασκευές και παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, βαμμένα και ζωγραφισμένα με μεράκι με μη τοξικά όμορφα χρώματα.

Αντικείμενα που σου φτιάχνουν την διάθεση και δίνουν χαρά σε ένα παιδί. Στη συνέχεια και κάτω από την επωνυμία πια ByGeppetto, αλήθεια ένα όνομα βγαλμένο από τα παραμύθια, η σύντροφος και συνοδοιπόρος Κατερίνα πρόσθεσε τη γυναικεία πινελιά.

Έτσι οι απλές φόρμες έγιναν σύνθετες, πήραν χρώμα και ψυχή!

"Δεν μπορώ να δουλέψω πλέον χωρίς εκείνη" - λέει ο Κώστας. "Όταν μου έρχεται μια ιδέα και της το λέω, εκείνη την παίρνει, την μεταμορφώνει και της δίνει ζωή και αξία!"

ξυλινα παιχνίδια κρίση

"Στην αρχή το πρόβλημα ήταν το πως θα προωθήσουμε τα παιχνίδια μας. Το κράτος δεν μας έδινε επιχορήγηση για νέους επαγγελματίες και η γραφειοκρατία τεράστια και χρονοβόρα" λέει η Κατερίνα.

Έφτιαξαν ένα εργαστήρι στο σπίτι τους και με εφόδιο την αγάπη  για το ξύλο και το ταλέντο τους δημιουργούν τα παιχνίδια τους. Συμμετέχουν σε παζάρια και εκθέσεις για να προωθήσουν την δουλειά τους.

"Όταν έρχεται κόσμος στον πάγκο μας, λέει πόσο τους αρέσουν και ότι προτιμούν τα δικά μας παιχνίδια που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα από εκείνα του εμπορίου. Αγγίζουν, νιώθουν, μυρίζουν και στο τέλος χαμογελούν... Αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη χαρά!" συνεχίζουν.


Στην έκθεση χειροτεχνίας στην πλατεία Ελευθερίας με τις Φλώρα Αποστολοπούλου , Μαρία Χαρίτου , Μαρία Καγιαμπάκη και Κατερίνα Χαλκιαδάκη

Τώρα προσπαθούν να συνεργαστούν με παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Συνεχίζουν να εμπνέονται από την Έλενα που είναι τεσσάρων χρονών. Παρατηρούν τον τρόπο που παίζει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω της.

Ο Κώστας και η Κατερίνα είναι δυο παιδιά που ξεκίνησαν μαζί με όνειρα... Η κρίση προσπάθησε να τους τα γκρεμίσει αλλά δεν τα κατάφερε. Η κρίση κάνει τέχνη και όνειρα. Τα όνειρα έγιναν παραμύθια και τα παραμύθια πήραν μορφή και έγιναν παιχνίδια...