Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η κρητική διάλεκτος θα διδάσκεται σε Πανεπιστήμιο!

Η ιδέα ανήκει στον Σύλλογο Ρεθύμνιων Αττικής και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

 Από το εφετινό εαρινό εξάμηνο, οι φοιτητές του Παιδαγωγικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα μπορούν να διδάσκονται την Κρητική διάλεκτο, με καθηγήτρια την κ. Μαρίνα Τζακώστα.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από έρευνες στο νησί σχετικά με την διάλεκτο για το πώς οι κάτοικοι του νησιού – ντόπιοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί – την βιώνουν, την αντιμετωπίζουν και πώς βλέπουν το μέλλον της.

Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις ήταν κάπως αντιφατικές, με πολλούς να αναγνωρίζουν πως η τοπική διάλεκτος δεν τους βοηθά πολύ στην κοινωνική τους ανέλιξη, αλλά με πολλούς από τους φοιτητές να παραδέχονται ότι είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους στο νησί. Μάλιστα, οι μη Κρητικοί φοιτητές έβλεπαν την διάλεκτο ακόμα πιο θετικά. Ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας είναι πως το νησί βγάζει πολλούς εκπαιδευτικούς που έπειτα παραμένουν εκεί, συνεπώς η γνώση της διαλέκτου θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη—ειδικά αν πιάσουν δουλειά σε κάποιο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Είναι καλή ιδέα, σημειώνει η κ. Τζακώστα ο διδάσκων να μην είναι «φυσικός» ομιλητής της γλώσσας (όπως και η ίδια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη), καθώς η γλώσσα πρέπει να εξετάζεται επιστημονικά, και όχι βιωματικά. Άλλωστε, η διδασκαλία μιας γλώσσας ή μιας διαλέκτου απαιτεί άριστη γνώση των κανόνων και δομών που την διέπουν.

Το μάθημα θα είναι θεωρητικό, αλλά θα περιέχει και πρακτική, κατά την οποία οι φοιτητές θα συνομιλούν με άτομα που χρησιμοποιούν την διάλεκτο στην καθημερινή τους ζωή, ώστε να υπάρξει εξοικείωση, ακόμα και αναγνώριση ιδιωμάτων από διάφορα χωριά.

Πηγή: in2life