Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η λειψυδρία "κόβει" την ελαιοπαραγωγή για τα επόμενα 3-4 χρόνια

Μ.Χιλετζάκης: Οι παραγωγοί δε σπαταλούν νερό!

χιλετζάκης λειψυδρία ελαιοπαραγωγή

​Μειωμένη θα είναι η ελαιοπαραγωγή φέτος, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, Μύρωνα Χιλετζάκη, οι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις προκαλούν προβλήματα στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα η χρονιά που διανύουμε να εξελίσσεται στη χειρότερη ελαιοκομική χρονιά των τελευταίων ετών. 

"Το πρόβλημα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς η γη είναι αφυδατωμένη και πλέον ποτίζουμε μόνο για να συντηρήσουμε το φυτικό μας κεφάλαιο και όχι για παραγωγή" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης ο κ.Χιλετζάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα δέντρα χρειάζονται 3-4 χρόνια για να επανέλθουν στην πρότερη καλή κατάσταση, εκτίμηση που προμηνύει μειωμένες παραγωγές και για τα επόμενα χρόνια.

χιλετζάκης λειψυδρία ελαιοπαραγωγή

Αναφερόμενος στην παραφιλολογία περί σπατάλης νερού από τους παραγωγούς, ο κ.Χιλετζάκης τόνισε ότι το 95% των καλλιεργειών ποτίζονται με σταλακτηφόρο τρόπο, άρα δεν υπερκαταναλώνεται νερό. Απέναντι στα δυσοίωνα σενάρια για μειωμένη παραγωγή και τα επόμενα χρόνια, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ αντέταξε ... την ελπίδα για όψιμα νερά που θα ενισχύσουν τα φράγματα και θα δώσουν ανάσα στην αφυδατωμένη γη.