Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η νέα μεγάλη κρίση στην Ευρώπη: Λειψυδρία

Σήμα κινδύνου για έντονη ξηρασία και μεγάλες ελλείψεις νερού με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες και όχι μόνο σε ένα «βάναυσο καλοκαίρι».

Για ακόμη ένα καλοκαίρι ξηρασίας αλλά και κρίση λειψυδρίας προειδοποιούν οι ειδικοί στην Ευρώπη. Οι υδάτινοι πόροι στην ήπειρο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιοι λόγω κλιματικής κρίσης, που δείχνει τα δόντια της με θερμοκρασίες- ρεκόρ ήδη από την άνοιξη και έναν αφύσικα ζεστό χειμώνα  που επηρέασε αισθητά τα ποτάμια και τις πίστες σκι της περιοχής.

Οι δεξαμενές ύδατος σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία έχουν πέσει σε επίπεδα που συνήθως συναντάμε στην κορύφωση του καλοκαιριού, όταν και έχουμε σφοδρά κύματα καύσωνα. Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει για την έλλειψη νερού τόσο στη Γαλλία όσο και  στην Ισπανία. Οι αγροτικές καλλιέργειες απειλούνται ανά την ήπειρο και μαζί με τη λειψυδρία, εκπέμπεται σήμα SOS και για μία επισιτιστική κρίση με νέα εκτίναξη των τιμών βασικών ειδών διατροφής.

Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας στις αρχές του έτους διαπίστωσαν ότι η ξηρασία επηρέαζε την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι περίμεναν οι ερευνητές προηγουμένως. Η μελέτη δημοσιεύτηκε αφότου ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων των εποχών πέρυσι, με την ξηρασία να θεωρείται ότι ήταν η χειρότερη που είχε δει η περιοχή εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς δήλωσαν στο CNBC ότι η Ευρώπη υποφέρει από μια σοβαρή ξηρασία από το 2018, με τις επιπτώσεις να γίνονται σαφείς πέρυσι, καθώς η στάθμη των υδάτων που υποχώρησε προκάλεσε σοβαρή ζημιά τον όλεθρο στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, ενώ πολλά υδρόβια είδη έχασαν τους οικοτόπους τους. «Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το νερό θα ήταν πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», σχολίασε στο CNBC ο Torsten Mayer-Gürr, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την παροχή νερού εδώ — πρέπει να το σκεφτούμε αυτό».
 

Το 2022 ήταν «ένα μήνυμα αφύπνισης»

Στην Ισπανία, όπου το θερμόμετρο προσέγγισε τους 40 βαθμούς Κελσίου ήδη από τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η ξηρασία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα μακροπρόθεσμου ορίζοντα για τη χώρα. «Η κυβέρνηση της Ισπανίας και εγώ γνωρίζουμε ότι η συζήτηση γύρω από την ξηρασία θα είναι μια από τις κεντρικές πολιτικές συζητήσεις της χώρας μας τα επόμενα χρόνια», είπε ο Σάντσες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Associated Press.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε ένα πακέτο 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της ξηρασίας που έπληξε τον αγροτικό της τομέα.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση στιγμιότυπο νωρίτερα φέτος ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν το 2022, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν σε μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν προειδοποιητικές συνθήκες για ξηρασία για περισσότερο από το 1/4 της Ένωσης των 27 κρατών – μελών, ενώ το 8% της περιοχής βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού ξηρασίας.
 

Ένα «βάναυσο» καλοκαίρι

Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, σημείωσε πάντως ότι οι έντονες βροχοπτώσεις στη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στη μερική πλήρωση των δεξαμενών και στη βελτίωση της υγρασίας του εδάφους.

Ωστόσο, προειδοποίησε, σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία στον Νότο εξακολουθεί να είναι πολύ στεγνό το έδαφος και υπάρχουν εκτιμήσεις για ένα «βάναυσο» καλοκαίρι.

«Για την ασφάλεια των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, πρέπει πραγματικά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το νερό — και νομίζω ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους ήταν πραγματικά μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Ευρωπαίους», είπε η Burgess στο CNBC.

Η Chloe Brimicombe, ερευνήτρια για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, σχολίασε ότι η λειψυδρία ήταν κάποτε ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στη νότια Ευρώπη, αλλά τότε επεκτείνεται σε όλη την ήπειρο. «Πιστεύω ότι η Κεντρική και η Δυτική Ευρώπη είναι λιγότερο προετοιμασμένες – και τα επόμενα χρόνια έχει τη δυνατότητα να τις χτυπήσει με τρόπο που πραγματικά δεν περίμεναν», είπε η Brimicombe στο CNBC. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει», κατέληξε.

naftemporiki.gr