Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η φλόγα της Αντίστασης "καίει" ακόμα στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου

Με συγκίνηση, σεβασμό και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς

"Όπλα εμείς δεν έχουμε και άνδρες δεν μαρτυρούμε,
και να μας εσκοτώσετε, τίποτε δεν θα πούμε!"

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η 80ή επέτειος του ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς. Στις εκδηλώσεις μνήμης συμμετείχε και ο συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Αριστομένης Συγγελάκης.

"Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια μετείχα ως ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 80ή επέτειο του ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς από τον στρατό κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας και τους θλιβερούς συνεργάτες του, στις 6 Οκτωβρίου του 1943. Τιμήσαμε τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, τις Ηρωίδες Ανυπότακτες Γυναίκες, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα! Οι ηρωίδες γυναίκες της Καλής Συκιάς αποτελούν οικουμενικό σύμβολο Αντίστασης στον φασισμό και αγώνα για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, την Εθνική και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια!" ανέφερε ο ίδιος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην τελετή περευρέθηκε ο Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς (Dušan Spasojević ). Μιας χώρας με αδελφικούς δεσμούς με την Ελλάδα, που, όπως η Ελλάδα, πρωτοστάτησε στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών καταβάλλοντας βαρύτατο φόρο αίματος!

Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι του ηρωικού και μαρτυρικού δήμου Αγίου Βασιλείου Γιαννης Χαραλαμπάκης , Βασίλης Θεοδωράκης και Γιάννης Καπετανάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρεθύμνου, εκπρόσωποι πολλών μαρτυρικών χωριών και πρόεδροι Ενώσεων Θυμάτων: Δαμάστας (η πρόεδρος Πόπη Λιαδάκη με αντιπροσωπεία) Σοκαρά (ο πρόεδρος Νίκος Μπιμπάκης και ο Γιώργος Καρτσωνάκης με αντιπροσωπεία), Κρύας Βρύσης (ο πρόεδρος της κοινότητας), Αβδελλά (η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρία Λαμπρινού), Καντάνου (Ευτύχης και Ελευθερία Παπαδοοετράκη), Καλλικράτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης , πολυμελής αντιπροσωπεία από το μαρτυρικό Ροδάκινο (μεταξύ των οποίων οι Antreas Androulidakis και Androulidakis Ioannis και ο ξάδερφός τους Σταυγιανουδάκης. Η γιαγιά τους Ευαγγελία Σταυγιαννουδάκη από το Ροδάκινο είπε τη συγκλονιστική φράση "Μη με ακουμπάς, μη με μαγαρίζεις" όταν ένας Σουμπερίτης πήγε να την σπρώξει στο καιόμενο σπίτι και έπεσε μόνη της στις φλόγες!).
 Το παρών έδωσαν επίσης μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πολύς κόσμος.
Ανάμεσα στους παριστάμενους ξεχώρισαν οι μορφές λίγων ηρωικών επιζώντων, όπως του κ. Μανώλη Γριντάκη, η οικογένεια του οποίου θρηνεί την απώλεια της εγκύου Ευαγγελίας Γριντάκη και της Μαρίας Γριντάκη.

"Με συγκίνησε η αγάπη και οι θερμές εκδηλώσεις των κατοίκων του χωριού και, ιδίως, των μαυροφορεμένων γυναικών, στα πρόσωπα των οποίων αποτυπώνεται ανάγλυφα ο πόνος για τα θύματα αλλά και η υπερηφάνεια του αντιστεκόμενου κρητικού λαού!" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Συγγελάκης, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση στους διοργανωτές: "τον ηρωικό Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Κοινότητα Καλής Συκιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς "Ο Τσιλίβδικας"). Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την Πρόεδρο του "Τσιλίβδικα" Βασιλική Μπαμιάκη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Χαραλαμπάκη!".

Θύματα της πυρπόλησης στις 6 Οκτωβρίου 1943 ήταν οι Ευαγγελία Γρυντάκη, Μαρία Γρυντάκη, Φωτεινή Δαμουλάκη, Στ. Ζουμπεράκη, Αργυρή Κωστάκη, Ελένη Νικητάκη, Μαρία Νικητάκη, Μαρία Πετράκη, Μαλαματένια Πετράκη, Βαρδ. Νικητάκης, και από το γειτονικό Ροδάκινο οι Ζαμπία Γιανναδάκη, Στέλλα Καλαφάτη, Ευαγγελία Σταυγιαννουδάκη και Ευαγγελία Φρονιμάκη. Ζωντανός πυρπολήθηκε και ο γέροντας Στρατής Δαμουλάκης, που σώθηκε αρχικά αλλά ξεψύχησε αργότερα από τα καθολικά εγκαύματα που είχε υποστεί…
"Για το φοβερό Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη!" τονίζει ο κ. Συγγελάκης. "Ο μόνος που οδηγήθηκε σε δίκη για τις δολοφονίες της Καλής Συκιάς, ανάμεσα σε εκατοντάδες αμάχους που δολοφόνησε αυτό το ναζιστικό τέρας, ήταν ο Σούμπερτ, ο οποίος εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτωβρίου 1947.Οι υπόλοιποι δεν δικάστηκαν και τα θύματα δεν αποζημιώθηκαν. Το Γ’ Ράιχ διέπραξε στη χώρα μας αναρίθμητα φρικώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξολόθρευσε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, ισοπέδωσε τη χώρα μας, άρπαξε και λεηλάτησε τον πλούτο μας. Δεν σεβάστηκε ούτε τα ιστορικά μνημεία, τις αρχαιότητες και όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς, που είτε τους κατέστρεψε είτε τους φυγάδευσε εκτός Ελλάδας. Ξεκλήρισε το λαό μας και κατέστρεψε το μέλλον μας!".
 
Συνεχίζοντας, ο Βιαννίτης ακαδημαϊκός υπογραμμίζει: "δικαίως αξιώνουμε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικό διάδοχο του Γ' Ράιχ, να αναλάβει τις ευθύνες της! Ο αγώνας κλιμακώνεται και θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του ελληνικού λαού!
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!".

Ο κ. Συγγελάκης μνημόνευσε τη συμβολή στην ευρύτερη ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς που είχαν οι Μανόλης Παντινάκης , Γιάννης Κανελλάκης και Τάσος Μπιρσίμ με το εξαιρετικό τους ντοκιμαντέρ.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται, κυρίως, από το Κρητικό Φωτοειδησεογραφικό Πρακτορείο (Φωτορεπορτάζ: Παναγιώτης Σταύρου Δελλαμάνης Mob: 698 824 3507). Θερμές ευχαριστίες!