Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η φωτογραφία της Βαλεντίνας που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Πώς σταμάτησε να κλαίει

Φωτό: Γιώργος Μουτάφης

Η απόγνωση της 3χρονης Βαλεντίνας μέσα στο αυτοκίνητο, με φόντο το φλεγόμενο χωριό της στη Βόρεια Εύβοια, όπου βρισκόταν ακόμα ο μπαμπάς της, αποτυπώθηκε από τον φακό του Γιώργου Μουτάφη και αναδείχθηκε σε μία από τις φωτογραφίες – σύμβολο της καταστροφής των τελευταίων ημερών.

Όταν είδε τη μικρή Βαλεντίνα να κλαίει, ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης άφησε πίσω την επαγγελματική του ιδιότητα, και έσπευσε να βοηθήσει, δίνοντάς της ένα παιχνιδάκι που είχε αφήσει ο γιος του στο αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος αφηγήθηκε το περιστατικό μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο Νίκος Χριστοφάκης:

«Ήταν μια αυθόρμητη και ανθρώπινη στιγμή. Είχαμε πάει στο χωριό, όπου βρισκόταν και το σπίτι της οικογένειας της μικρής Βαλεντίνας, και καθώς γυρνούσαμε, επειδή οι φλόγες κατέβαιναν προς το χωριό, συνάντησα έναν άλλον συνάδελφο – είμαστε όλοι μαζί και για θέμα ασφάλειας – και είδα ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο. Χωρίς να δω ότι υπάρχει κάποιος μέσα, σταματήσαμε ασυναίσθητα για να δούμε τι συμβαίνει. Μέσα ήταν ένα κοριτσάκι και η μητέρα της λίγα μέτρα πιο κάτω.

Αφού βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες εν κινήσει, όπως πλησιάζαμε στο αυτοκίνητο, παρατηρήσαμε ότι έκλαιγε. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν τι βλέπει αυτό το κορίτσι, τι του μένει, και επειδή κι εγώ είμαι πατέρας, σκέφτηκα το δικό μου το παιδί. Γύρισα στο αυτοκίνητό μου, όπου είχε αφήσει κάποια πράγματα ο γιος μου. Βρήκα έναν χάρακα με κάτι σούπερ ήρωες επάνω και το έδωσα στο κοριτσάκι, λέγοντάς του να μην ανησυχεί, ότι ο μπαμπάς έχει πάει να βοηθήσει το χωριό, θα γυρίσει και θα είσαι πολύ περήφανη για αυτόν».

 

«Το κλάμα της Βαλεντίνας αντιπροσωπεύει όλο το νησί και όλους όσους έχουν περάσει αυτές τις μέρες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε ο Νίκος Χριστοφάκης. «Καθώς τελειώναμε και πηγαίναμε να κοιμηθούμε, σταματήσαμε να πάρουμε έναν καφέ. Μας ρώτησε η σερβιτόρα αν είμαστε τουρίστες. Της λέμε δεν είμαστε, έχουμε έρθει για τα γεγονότα… Έβαλε τα κλάματα. Ήταν όλοι σε αυτήν την κατάσταση… Κάναμε διαδρομές τριάντα χιλιομέτρων και ήταν όλα καμένα… Αυτά τα φωτογραφικά καρέ θα πρέπει να μείνουν, να τα θυμόμαστε και να μην επαναληφθούν».

Την ιστορία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Μουτάφης.

Το άρθρο για την Βαλεντίνα στη γερμανική Bild

«Το βλέμμα είναι κενό, τα δάκρυα λάμπουν στα μάτια της – και ο ουρανός πίσω της είναι κόκκινος από τη φωτιά που μαίνεται γύρω από το χωριό της… Η μικρή Βαλεντίνα (3 ετών) πίστευε ότι ο πατέρας της Γιάννης κάηκε στην κόλαση της Εύβοιας – επειδή ήθελε να σώσει το σπίτι του!»

 

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο που περιγράφει την ιστορία για την οικογένεια της Βαλεντίνας των Til Biermann και Giorgos Moutafis στη γερμανική Bild. Ο 49χρονος πατέρας της μικρής, ο Γιάννης, όταν ήρθε το μήνυμα εκκένωσης του χωριού, μετέφερε την οικογένειά του σε ένα βουνό έξω από το χωριό για να είναι ασφαλής και επέστρεψε τρέχοντας πίσω.

Όπως περιγράφει το άρθρο:

«Είναι γύρω στις 2 το μεσημέρι. Σπίτια και πεύκα έχουν ήδη πάρει φωτιά – αλλά ο Γιάννης αγωνίζεται να σώσει το σπίτι του. Η οικογένειά του δεν μπορεί παρά να περιμένει, να φοβάται και να προσεύχεται αβοήθητη για να επιστρέψει. Οι ώρες περνούν. Η φωτιά έκαψε το σπίτι μας, ο μπαμπάς μου ήθελε να το σώσει, λέει η μικρή Βαλεντίνα ξανά και ξανά και κλαίει. Η μητέρα της Ρεζίνα είναι σοκαρισμένη και μάλιστα θέλει να πάρει τα παιδιά προς τις φλόγες.

Στη συνέχεια, γύρω στις 4.30 μ.μ., φτάνει επιτέλους η λυτρωτική είδηση: Ο Γιάννης είναι ζωντανός και κατάφερε να σώσει το σπίτι! Με γείτονες και συγγενείς, μετέτρεψε τα ψεκαστικά φυτοφαρμάκων και πότισε με νερό τις γύρω ελιές!

Λίγο αργότερα, η οικογένεια επανενώνεται – και η Βαλεντίνα μπορεί να αγκαλιάσει τον μπαμπά της πολύ σφιχτά».