Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Θα κρατήσει τη φυσιογνωμία του το "Τουρκόσπιτο"

Στο ισόγειο του οικήματος λειτουργούσε πριν τον πόλεμο το κουρείο του ο αείμνηστος Σταμάτης, και σ’ αυτό το χώρο  συγκεντρώνονταν οι μεγάλοι λυράρηδες και λαουτιέρηδες της εποχής.

τουρκόσπιτο συντήρηση

Το οίκημα στην οδό Παλαιολόγου

Με σεβασμό στην ιστορία και στα αρχιτεκτονικά  γνωρίσματα της περιόδου, επισκευάζονται οι χώροι στον πρώτο όροφο οικήματος στην οδό Παλαιολόγου της πόλης του Ρεθύμνου, στην περιοχή Πλάτανος. Το κτίσμα πετρόχτιστο, ανήκει στη γειτονιά των τουρκόσπιτων, και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ιδιοκτητών από τον πρώτο που το κατοίκησε μέχρι και σήμερα που το κατέχουν οι απόγονοι του πρωτοχορευτή της Κρήτης Σταμάτη Παπαδάκη.

Πρόκειται για κτίσμα του 19ου αιώνα, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής  που, σίγουρα από τα γνωρίσματα του, πρέπει να κατοικούνταν από ευκατάστατη και γνωστή, στην πολιτεία, οικογένεια. Οι εργασίες επισκευών του, όπως ήταν αναμενόμενο,  γίνονται υπό την επίβλεψη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης.

τουρκόσπιτο ρέθυμνο επισκευέςΣτο ισόγειο του οικήματος λειτουργούσε πριν τον πόλεμο το κουρείο του ο αείμνηστος  Σταμάτης, και σ’ αυτό το χώρο  συγκεντρώνονταν οι μεγάλοι λυράρηδες και λαουτιέρηδες της εποχής, οι οποίοι με τη δεξιοτεχνία τους (Ροδινός, Μπαξεβάνης  κ.ά)  έβαλαν τα θεμέλια για να πάρει τη θέση που της αξίζει η κρητική μουσική.

Μια φωτογραφία που βρέθηκε στους χώρους που επισκευάζονται στον όροφο, παραπέμπει, πιθανόν στον πρώτο κρητικό ιδιοκτήτη, που ήλθε στην κατοχή του κατά την αποχώρηση των Τούρκων από την πόλη με την διαδικασία των ανταλλαξίμων  ή με την αγορά του. Η φωτογραφία είχε ληφθεί από τον φωτογράφο της εποχής Νίκο Σουλογιάννη και εμφανίζει με κρητική παραδοσιακή φορεσιά τον Γιάννη Κατριτζιδάκη, παππού του παλαιότερου ιδιοκτήτη Στέλιου Μπαροτσάκη .

 Στους ελάχιστους παλαιούς  κατοίκους που είναι εν ζωή στην περιοχή, υπάρχουν μνήμες, όχι όμως  τόσο ζωντανές , της περιόδου του Κατριτζιδάκη. Οι περισσότερες αναφορές στηρίζονται σε ακούσματα και υποθέσεις.

τουρκόσπιτο κατριτζιδάκης ρέθυμνο επισκευές
Φωτογραφία που βρέθηκε στο σπίτι που επισκευάζεται. Είναι ο Γιάννης Κατριτζιδάκης, παππούς του παλαιότερου ιδιοκτήτη Στέλιου Μπαροτσάκη.