Θεραπείες για καρκίνο και αυτοάνοσα - Με τεχνολογία mRNA
Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε θεραπείες για καρκίνο, αυτοάνοσα και γενετικά νοσήματα – Τι λέει ο καθ. παιδιατρικής Γ. Χρουσός
Για τις νέες εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης και της αντιμετώπισης του καρκίνου μέσω των εμβολίων mRNA μίλησε ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής παιδιατρικής, επισημαίνοντας ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος μετά την σχετική ανακοίνωση του Αλμπέρτ Μπουρλά.
Σύντομα θα έχουμε προσωποποιημένα εμβόλια
«Η τεχνολογία αυτή είναι φοβερά προχωρημένη και απλή. Μπορείς σε πολύ λίγο χρόνο να φτιάξεις όποια πρωτεΐνη θέλεις και να τις κατευθύνεις σε όποια κύτταρα θέλεις. Βλέπω ότι με αυτή την τεχνολογία θα έχουμε θεραπείες για καρκίνο, αυτοάνοσα, για γενετικά νοσήματα.
«Tα εμβόλια αυτά θα είναι προσωποποιημένα για κάθε καρκίνο ξεχωριστά» δήλωσε στην εκπομπή «με νέα ματιά» ο κ. Χρουσός εξηγώντας ότι αυτή η επαναστατική τεχνολογία που δοκιμάστηκε στον κορονοϊό θα βοηθάει στην προσωποιποιημένη ιατρική.
Και όπως εξήγησε ο καθηγητής παιδιατρικής η τεχνολογία mRNA που φέρνει επανάσταση στην ιατρική θα χρησιμοποιηθεί σε πλήθος νοσημάτων όπως είναι τα αυτοάνοσα, τα γενετικά και αργότερα στα ψυχιατρικά νοσήματα.
Μπουρλά: Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο
Με την τεχνολογία mRNA τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δούμε και άλλα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για τον καρκίνο ή γενετικές ασθένειες, είπε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
«Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες», ανέφερε στο 7o Φόρουμ Δελφών.
Επιπλέον τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας, μάθαμε πάρα πολλά. «Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας», τόνισε.
Όπως εξήγησε, στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα «αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;».
Αναφορικά με την πανδημία, έκανε λόγο για θετικά και αρνητικά στον πολιτικό τομέα, σημειώνοντας πως «καταλάβαμε την αξία της επιστήμης, να δίνονται κίνητρα για να έχουμε ένα ζωντανό βιοτεχνολογικό οικοσύστημα. Από την άλλη, όμως, έγιναν και λάθη με το κυριότερο ότι πολιτικοποιήθηκε η κρίση και από αυτό θα μάθουμε».
«Πολλοί παίρνουν θέση εάν υπάρχει ο ιός, αν πρέπει να φοράμε μάσκα με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και μερικές φορές και την θρησκευτική τους, παρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστιικά.
Με πληροφορίες από την ΕΡΤ