Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

 Ανοίγει ο δρόμος για εμβόλια κατά του καρκίνου, με τις δοκιμές να έχουν ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2022 και το 2023.

Αισιόδοξοι ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουν αναπτυχθεί εμβόλια κατά του καρκίνου είναι οι κορυφαίοι επιστήμονες και ιδρυτές της BioNTech, της εταιρείας που ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορονοϊού μαζί με την Pfizer, Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην "Καθημερινή" και τον Αλέξη Παπαχελά, οι δύο επιστήμονες ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και ότι θα έχουν αποτελέσματα το επόμενο έτος και το 2023.

Όπως τόνισαν, αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου τα αμέσως επόμενα χρόνια.

"Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας", εξήγησε ο Ουγκούρ Σαχίν.

Οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν πως το εμβόλιο κατά του καρκίνου θα έχει ως στόχο να αποτρέψει τις υποτροπές στους καρκινοπαθείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο. Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο".

Σημειώνεται πως, όσον αφορά την θεωρία ότι τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το ανθρώπινο DNA, ο Ογκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος.