Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για το ολοκαύτωμα των Βοριζίων

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα

Ο Γιάννης Φραγκιαδάκης, γνωστότερος στους πάντες ως Νταντουλογιάννης, στο προαύλιο της εκκλησίας του Ευαγγελισμού διηγείται στον Μανόλη Παντινάκη και την Ελίνα Φαρσάρη τις δραματικές στιγμές που προηγήθηκαν του ολοκαυτώματος των Βοριζίων. Τα στρατεύματα κατοχής συγκέντρωσαν στο ίδιο σημείο τον πληθυσμό πριν παραδώσουν το χωριό στις φλόγες

Στο κοντινό με τα Σκούρβουλα χωριό της ρίζας του Ψηλορείτη, Βορίζια, μετακινήθηκαν ήδη οι συντελεστές του νέου, πέμπτου ιστορικού ντοκιμαντέρ της γερμανικής υποδούλωσης του κρητικού πληθυσμού, και άρχισαν ήδη τα γυρίσματα της νέας παραγωγής των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του κορυφαίου Τάσου Μπιρσίμ.
Στην ομάδα που εργάζεται στη δημιουργία του νέου ιστορικού ντοκουμέντου προστέθηκε και η δημοσιογράφος Ελίνα Φαρσάρη που ασχολείται με την καταγραφή μαρτυριών κατοίκων των Βοριζίων που βίωσαν με τον πλέον επώδυνο τρόπο και σε μικρή ηλικία τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής του χωριού τους και την προσφυγιά στη συνέχεια με τις οικογένειές τους σε κοντινούς οικισμούς...
Σε αντίποινα της ηρωικής μάχης στο Τραχήλι που έγινε τον Δεκαπενταύγουστο του 1943, οι Γερμανοί κατακτητές της Κρήτης  έκαψαν εκ θεμελίων τα Βορίζια ανατινάζοντας με εκρηκτικά σπίτια και κτίσματα. Λίγη ώρα αργότερα η καταστροφή θα ολοκληρωνόταν με τον βομβαρδισμό του χωριού. Τις δραματικές στιγμές που οι κάτοικοι έβλεπαν να «καταπίνουν» οι φλόγες τον τόπο τους, 7 βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τα Βορίζια ρίχνοντας 21 βόμβες μεγάλης ισχύος.
Οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού υποχρεώθηκαν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο σε άλλα χωριά. Η ακραία πείνα, η ορφάνια, η φτώχεια, οι κακουχίες της περιόδου που ακολούθησε δεν έκαμψαν τον πατριωτισμό τους. Επέστρεψαν στα Βορίζια και με όποια μέσα μπορούσαν κατάφεραν να ζωντανέψουν και πάλι το χωριό.
Στον πρώτο αυτό κύκλο γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ για το ολοκαύτωμα των Βοριζίων κάτοικοι της περιοχής διηγούνται τα συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και τη μετέπειτα πορεία τους.
Σημείο αναφοράς στην ισοπέδωση και καταστροφή του ηρωικού χωριού στις ρίζες του Ψηλορείτη υπήρξε η δράση του πρώτου πυρήνα της ομάδας Πετρακογιώργη που αναπτύχθηκε στα Βορίζια. Η μάχη στο Τραχήλι ήταν η αφορμή για τα σαδιστικά αντίποινα των ναζί σε βάρος του πληθυσμού αλλά ο σκοπός του ολοκαυτώματος ήταν ο εξανδραποδισμός των ανυπότακτων Βοριζανών.
Έχουν ήδη καταγραφεί πέντε μαρτυρίες κατοίκων, γυναικών και ανδρών μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται με γλαφυρότητα και συγκίνηση οι ιστορικές μνήμες. Ο πρώτος κύκλος των γυρισμάτων ολοκληρώνεται μετά το Πάσχα.
Το σενάριο της νέας ταινίας θα γράψει ο Αντώνης Παντινάκης και την διεύθυνση φωτογραφίας θα έχει ο Κώστας Δημάκης.