Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κάθε 25 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από πνευμονία!

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας η σημερινή

πνευμονία παιδιά παγκόσμια ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας έχει καθιερωθεί από το 2009 και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να επιστήσουμε την προσοχή στην παιδική επιβίωση.

Σήμερα η πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αφού κάθε 25 δευτερόλεπτα πεθαίνει και ένα παιδι, περίπου 3.400 ετησίως.

«Το μεγαλύτερο φορτίο στη μάχη κατά της πνευμονίας πέφτει στους φτωχότερους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά. Ένα παιδί από φτωχή οικογένεια, σε μια φτωχή χώρα, διατρέχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει από πνευμονία, από ότι ένα παιδί στο πλουσιότερο 20% του πληθυσμού.» δηλώνει ο δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF.

Η UNICEF είναι μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Πνευμονίας Παιδιών, ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερες από 140 Μη Κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικούς οργανισμούς κοινοτικής βάσης, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδρύματα που ηγούνται από κοινού της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας.

Η παγκόσμια έκστρατεία της UNICEF «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση - η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης» καλεί για την ανάληψη δράσης για την προστασία, την αποτελεσματική θεραπεία και την υποστήριξη για την πρόληψη αυτής της θανάσιμης ασθένειας.

«Από τον Ιούνιο αυτού του έτους, πολλά κράτη προσυπέγραψαν την "Ανανέωση μιας Υπόσχεσης", ένα παγκόσμιο κίνημα για την παιδική επιβίωση. Η αντιμετώπιση της πνευμονίας είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ανταποκριθούν σε αυτές τις δεσμεύσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε τη μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας που οραματιζόμαστε, χωρίς συντονισμένη ευθεία επίθεση στο μεγαλύτερο εχθρό που αντιμετωπίζουν τα παιδιά παγκοσμίως» λέει ο δρ. Mickey Chopra.

Όπως γράφει το Newsbeast, η έγκαιρη, αποτελεσματική θεραπεία για την πνευμονία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά η διάγνωση μπορεί να είναι προβληματική σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι φτωχές κοινότητες συχνά βασίζονται σε οικιακές συνταγές ή αναζητούν περίθαλψη εκτός του επίσημου συστήματος φροντίδας υγείας. Λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών με πνευμονία λαμβάνουν αντιβιοτικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τη Νότια Ασία να παρουσιάζει μέσο όρο μόλις 18%. Μια πρόσφατη έκθεση της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για «Σωτήρια Εφόδια για τις Γυναίκες και τα Παιδιά», η οποία καθοδηγείται από τη UNICEF και το UNFPA, εκτιμά ότι περίπου 1,56 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν μέσα σε 5 χρόνια με την αύξηση της διαθεσιμότητας της αμοξικιλίνης, του φθηνού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της πνευμονίας.