Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

"Καθολική αντίδραση στο νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη"

Συνάντηση Ξανθού-Αυγέρη με ΟΕΝΓΕ

Ενημερωτική συνάντηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποίησαν  ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια τομεάρχης Δώρα Αυγέρη. Θέμα συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση   για   ψήφιση  στη Βουλή. Κοινή εκτίμηση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών είναι ότι οι αλλαγές που προωθούνται, ιδιαίτερα στις εργασιακές τους σχέσεις, ανατρέπουν πλήρως το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, θα επιδεινώσουν δραματικά τις συνθήκες άσκησης του ιατρικού έργου, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες  και θα διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες.  Η καταδίκη του νομοσχεδίου από όλους  τους φορείς της ιατρικής κοινότητας είναι κατηγορηματική, ενώ το ίδιο αρνητική είναι και η τοποθέτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.  Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει την παραμικρή κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση για να το ψηφίσει. Το αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη, είναι καθολικό.  Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κα Α. Ρέντζιου, υπεράσπιση της σημερινής προβληματικής κατάστασης στο ΕΣΥ, που εξαντλεί τις αντοχές του προσωπικού και των ασθενών και απαξιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αντίθετα, η απόρριψη του ν/σ γίνεται από τη σκοπιά της γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δραστικής αντιμετώπισης των σοβαρών  ελλειμάτων και παθογενειών της δημόσιας περίθαλψης.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τάχθηκαν  κατά της επιχειρούμενης ανατροπής στην  «καταστατική εργασιακή συνθήκη» του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη  και αποκλειστική  απασχόληση  (ΠΑΑ) των γιατρών, γεγονός που  θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαρειά «πληγωμένο»  από τις κυβερνητικές επιλογές ΕΣΥ. Ουσιαστικά  η  κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας λένε ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ ότι η   μόνη προοπτική για να βελτιωθεί η μισθολογική τους  κατάσταση είναι να κάνουν  ιδιωτικό έργο και να «τα πάρουν» από τους ασθενείς!  Ο Α. Ξανθός, τόνισε ότι η υπεράσπιση της ΠΑΑ  των γιατρών του ΕΣΥ, θέτει σε προτεραιότητα τη συζήτηση για αναθεώρηση και  ενιαιοποίηση με όρους ΕΣΥ των εργασιακών σχέσεων και των πανεπιστημιακών γιατρών  που προσφέρουν κλινικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία. Αντίστοιχα,  ο  θεσμός της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με στόχο τη διευκόλυνση των ασθενών και τη διαχείριση των τεράστιων λιστών αναμονής για τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, μπορεί να προχωρήσει μόνο με επαρκή  στελέχωση των δημόσιων δομών και με νέο πλαίσιο κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, με μηδενική επιβάρυνση των ασθενών.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών συμφώνησαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι για την αποτελεσματική αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου  συστήματος  υγείας, απαιτείται η συγκρότηση ενός ευρύτατου συνδικαλιστικού, κοινωνικού και πολιτικού  μετώπου υπεράσπισης του ΕΣΥ και, ταυτόχρονα,  ριζικής αναδιοργάνωσής  του.