Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Και δεύτερο αστέρι …. αυτή τη φορά για όλο το δήμο!

Μετά το Σμάρι, ο  Δήμος Μινώα Πεδιάδας, αποκτά δεύτερο ευρωπαϊκό αστέρι, ως τουριστικός προορισμός για ολόκληρο το δήμο!

ευρωπαικος προορισμός αριστείας τουρισμός προσβασιμότητα δήμος μινωα πεδιαδας καλογερακης

Αν για κάτι μπορεί να υπερηφανεύετα ο δήμος «Μινώα Πεδιάδας» είναι για τα δυο ευρωπαϊκά αστέρια που έχει πλέον στην κατοχή του, ως τουριστικός προορισμός!

Μετά το Σμάρι που πρόσφατα αναδείχθηκε, ως τουριστικός προορισμός αριστείας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕDEN, αυτή η διάκριση αφορά πλέον όχι σε έναν οικισμό, αλλά στους 73 και στα 32 τοπικά διαμερίσματα του δήμου.

ευρωπαικος προορισμός αριστείας, τουρισμός,προσβασιμότητα δήμος μινωα πεδιαδας καλογερακης Πρόκειται για μια σημαντική τιμητική διάκριση καθώς ο δήμος «Μινώα Πεδιάδας» αναδείχτηκε πρώτος επιλαχών ευρωπαϊκός προορισμός αριστείας σε πανελλαδικό επίπεδο στο φετινό διαγωνισμό του προγράμματος της ευρωπαϊκής επιτροπής «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (EuropeanDestinationsofExcellence– EDEN).

Το αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού αφορούσε στην προσβασιμότητα. Διότι η Κρήτη έχει πολλά ωραία μέρη να δεις αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να τα χαρούν όλοι εξαιτίας της απουσίας βασικών έργων υποδομών!

 Η προσβασιμότητα στο δήμο Μινώα Πεδιάδας συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, με δεδομένο το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει το χαρακτήρα του μαζικού τουριστικού προορισμού ούτε στοχεύει σε αυτόν.

Αντίθετα στοχεύει να προσελκύσει όλες τις ομάδες πληθυσμού χωρίς διακρίσεις, μέσω της πιο οργανωμένης ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει η περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες είναι οι οικογένειες με μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα εμποδιζόμενα άτομα καθώς και τα ΑμΕΑ.

Παράλληλα, η βελτίωση της προσβασιμότητας στο δήμο Μινώα Πεδιάδας βρίσκεται σε συνάρτηση και με τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο και αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση των υποδομών.

Το πρόγραμμα EDEN στοχεύει στην ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη μαζικά αναπτυγμένων τουριστικά, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές τις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και από το 2007 που ξεκίνησε έχει αποδώσει μέγιστα οφέλη προβολής και προώθησης των προορισμών που αναδεικνύει σε όλη την Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης: «Η διάκριση του συνόλου του Δήμου μας στο φετινό ευρωπαικος προορισμός αριστείας, τουρισμός,προσβασιμότητα δήμος μινωα πεδιαδας καλογερακης διαγωνισμό των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας EDEN είναι σημαντική, αφού αναμένεται να προσδώσει στην περιοχή μας πολλαπλές ευκαιρίες διαφήμισης, προβολής και συνεργασίας.

Αυξάνουμε την επισκεψιμότητα των οικισμών μας προβάλλοντας ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν, που συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, την πλούσια ιστορία και την τοπική κουλτούρα και είναι βασισμένο στις αρχές της αειφορίας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Στόχος μας είναι η προσέλκυση τουριστών και η εδραίωση διεθνών συνεργασιών με άξονα τη δημιουργία βιώσιμου τουριστικού αποθέματος στον τόπο μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Παράλληλα σε σχετική επιστολή, την οποία απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στο Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως Υπουργείο   Δήμος «Μίνωα Πεδιάδας»,ολγα κεφαλογιαννηΤουρισμού υποστηρίζουμε ένθερμα κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει το ελληνικό τουριστικό προϊόν με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα και θεωρούμε ότι η διαρκής συνεργασία σας με τους συλλόγους ΑμΕΑ και την τοπική κοινωνία των πολιτών συμβάλλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον η διασύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, της κρητικής διατροφής που αποτελεί μάλιστα τη βάση της μεσογειακής διατροφής, με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν συντελεί πράγματι σε μια πιο ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία και στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του προορισμού που εκπροσωπείτε».

Το κλειδί της επιτυχίας

ευρωπαικος προορισμός αριστείας, τουρισμός,προσβασιμότητα δήμος μινωα πεδιαδας καλογερακης Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αποτελεί το κέντρο της ενδοχώρας της Κρήτης στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιονατολικά της Κνωσσού στο Ηράκλειο και στο Νότο βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος στην περιοχή του Τσούτσουρα.

Βασικό προτέρημα της περιοχής είναι το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει τους φυσικούς και τους αρχαιολογικούς με τους ανθρωπογενείς πόρους της περιοχής.

Ο επισκέπτης μπορεί να αποκομίσει μια πολύπλευρη διαδραστική βιωματική εμπειρία του γνήσιου και ανόθευτου τρόπου ζωής των Κρητικών, να γνωρίσει τις αγροτικές ασχολίες και την καθημερινή ζωή των φιλόξενων κατοίκων, να έρθει σε επαφή με τη φύση και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα νότια παράλια, βιώνοντας τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης και της ανακάλυψης.

Η περιοχή, λόγω της πολυμορφίας της και της μικρής κλίμακας των κοινωνιών, με ρυθμούς ζωής που απέχουν πολύ από εκείνους της πόλης, μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη, αφού εδώ θα συναντήσει μια φύση ανόθευτη, έναν ανεξάντλητο πολιτισμικό πλούτο και φιλοξενία γνήσια, όπως εκφράζεται μέσα από τη δεκτικότητα των ανθρώπων, τη γαστρονομική τους κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και τις γιορτές τους.

Πρόκειται για περιοχή που έχει πολλές διεξόδους για ειδικά ενδιαφέροντα, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλών εναλλακτικών μορφών τουρισμού π.χ. θρησκευτικός, περιηγητικός, φυσιολατρικός, αθλητικός, αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, γαστρονομικός, χειμερινός, υπαίθρου, ήπιας περιπέτειας (πεζοπορίας, εξερεύνηση σπηλαίων, παρατήρηση άγριας χλωρίδας και πανίδας, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, κάμπιγκ στο βουνό, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού) κ.α.

Απασχόληση κατοίκων Δήμου

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία – κτηνοτροφία). Η περιοχή καλύπτεται από 3.117.000 ελαιόδεντρα που παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράλληλα, σημειώνεται πλήθος αμπελοκαλλιεργειών για την παραγωγή οίνου, σταφίδας και επιτραπέζιου σταφυλιού, καθώς και οπωροκηπευτικών. Επιπρόσθετα παράγονται αγνά διατροφικά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και εξαιρετικής ποιότητας όπως προϊόντα παραδοσιακής κρητικής τυροκομίας. 

Φυσικό περιβάλλον

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία και ευρωπαικος προορισμός αριστείας, τουρισμός,προσβασιμότητα δήμος μινωα πεδιαδας καλογερακης εναλλαγές τοπίων, ενδιαφέροντες φυσικούς σχηματισμούς, άγρια φύση, δάση, πετρώδη όρη, σπήλαια, φαράγγια, λίμνες, υδροβιότοπους, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, εκατοντάδες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα με την πεντακάθαρη παραλία του Τσούτσουρα, που αποτελεί τη μοναδική παραλία του Δήμου.

Ο επισκέπτης στο Δήμο μπορεί να γνωρίσει τη φύση του επιλέγοντας μέσα από ένα πλήθος περιπατητικών διαδρομών σε όλες τις δημοτικές ενότητες (περισσότερες από 25 διαδρομές). Ακόμη, την περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας διασχίζει το ευρωπαϊκό τουριστικό μονοπάτι Ε4.

Ιστορικός πλούτος - πολιτισμός - αρχαιολογία

Πρόκειται για Δήμο με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Διαθέτει αρκετούς παραδοσιακούς οικισμούς που διατηρούν μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων από τη νεολιθική κιόλας εποχή, Μινωικά Ανάκτορα, εκατοντάδες βυζαντινές εκκλησίες και εκκλησίες ιστορικής αξίας, παραδοσιακούς νερόμυλους, ανεμόμυλους και κρήνες, λαογραφικό μουσείο.    

Στην περιοχή αναπτύσσονται παραδοσιακά επαγγέλματα όπως η αγγειοπλαστική τέχνη στο Θραψανό, γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τα περίφημα κεραμικά της αριστουργήματα, βασιζόμενη και συνεχίζοντας επάξια την τέχνη των Μινωιτών.

Η ανόθευτη και γνήσια πολιτιστική κληρονομιά διατηρείται μέσα από ένα μεγάλο εύρος ηθών και εθίμων σε όλο το Δήμο, που αναδεικνύονται μέσα από πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν θεσμούς για την περιοχή στο βάθος χρόνων.

ευρωπαικος προορισμός αριστείας, τουρισμός,προσβασιμότητα δήμος μινωα πεδιαδας καλογερακης Τοπικά εδέσματα - παραγωγή προϊόντων

Ο επισκέπτης απολαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα που βασίζουν τις πρώτες ύλες τους στην τοπική παραγωγή και μπορεί να τα γευτεί στα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής, καθώς και στους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα, μπορεί να προμηθευτεί παραδοσιακά προϊόντα τοπικής παραγωγής όπως ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα, κρασί, μέλι, ρακή, οπωροκηπευτικά κ.α.