Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Και οι εθελοντές έχουν τον… Μπουραντά τους

Αποτελεσματικές οι εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης

μπουραντάς εθελοντές πυροσβέστες σελλιά

Ο Μαν. Κωστογιάννης δείχνει το αυτοκόλλητο της ομάδας εθελοντών πυρόσβεσης του δήμου Αγίου Βασιλείου

Του Μανόλη Παντινάκη

Δεν είχε μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα τον Μπουραντά του, που αναρριχήθηκε και στη διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης. Και το εθελοντικό κίνημα, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στις κοινότητες του δήμου Αγίου Βασιλείου, που οι αέρηδες και τα άλλα φυσικά φαινόμενα ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, έχει τον… Μπουραντά του και μάλιστα ο Μανώλης Κωστογιάννης πρόεδρος της κοινότητας Σελλιών και πρωτοπόρος στην ομάδα του χωριού του, έχει αποδεχτεί με ικανοποίηση και το… νέο του όνομα αλλά και τον ανάδοχο!

μπουραντάς εθελοντές πυροσβέστες σελλιάΌταν πέρυσι ο Κωστογιάννης έσβηνε παρέα με τον διοικητή μια φωτιά στην επαρχία, εμφανίστηκε ο υπεύθυνος συντονισμού κατάσβεσης των πυρκαγιών στο δήμο Μανώλης Τζανιδάκης και απευθυνόμενος στον ανώτατο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του είπε: «Αυτός είναι ο δεύτερος Μπουραντάς», δείχνοντάς του τον πρόεδρο.

Ο κ. Μπουραντάς σε απάντηση του ζήλου του, τον αντάμειψε δωρίζοντάς του μια φανέλα του Σώματος  με το έμβλημα, και κάτω από αυτό και πίσω στην πλάτη το όνομα «Μπουραντάς». Από τότε, στις «μάχες» με τις πυρκαγιές και στις περιπολίες, η φανέλα δεν βγήκε από το σώμα του και πλέον, όλοι τον γνωρίζουν και τον φωνάζουν με το όνομα που του έδωσε… μεγάλο ο νονός του!

ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Το καλοκαίρι κάθε χρόνο τα χωριά στο νότιο Ρέθυμνο… υποφέρουν και είναι αδύνατο να μην εκδηλωθούν φωτιές οι περισσότερες των οποίων, όταν την εξάπλωσή τους ευνοούν οι δυνατοί άνεμοι, είναι καταστροφικές αποτεφρώνοντας χιλιάδες στρέμματα γης με καλλιέργειες. Για την όσο το δυνατό έγκαιρη αντιμετώπισή τους, σχηματίστηκαν ομάδες εθελοντών στα χωριά και σήμερα, με μεγαλύτερη οργάνωση, αντιμετωπίζεται η πρόληψη και καταστολή τους.μπουραντάς εθελοντές πυροσβέστες σελλιά

Οι ομάδες εμφανίστηκαν επί «Καποδίστρια» στον πρώην δήμο Φοίνικα και με τη συνένωση των δήμων Λάμπης και Φοίνικα στο δήμο Αγίου Βασιλείου και μετά την τεράστια πυρκαγιά στα χωριά του «Κέντρους» το 2010 αλλά και παλαιότερα, κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση ομάδων εθελοντών που θα συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το σπουδαίο είναι ότι πριν σπεύσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές έχουν ενημερωθεί και ήδη βρίσκονται στα σημεία κατάσβεσης  και … κυνηγούν τη φωτιά πριν καταστεί ανεξέλεγκτη…

«Η δημιουργία των εθελοντικών ομάδων», σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Κοξαρέ Παντελής Περαντωνάκης, που ηγείται εθελοντικής ομάδας  πυρόσβεσης κατοίκων, «άρχισε από τότε που ήμασταν στο δήμο Φοίνικα, επειδή πράγματι υπήρχαν ανάγκες και η συμμετοχή του κόσμου ήταν επιβεβλημένη για να μη θρηνήσουμε θύματα και να προστατέψουμε περιουσίες. Με τη συνένωση των δυο δήμων, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σήμερα μπουραντάς εθελοντές πυροσβέστες σελλιάπερισσότερο οργανωμένα και στην πρόληψη και στην κατάσβεση…»

Έτσι, στην εκδήλωση πυρκαγιάς θα κινητοποιηθούν παράλληλα με την Πυροσβεστική δυο βυτιοφόρα του δήμου, δέκα έξι μικρά φορτηγά ιδιωτών-εθελοντών, με βυτία νερού και όλα τα εξαρτήματα πυρόσβεσης, και πενήντα δημότες εθελοντές για να προσφέρουν.

Αλλά καθημερινά και πριν προκληθεί φωτιά, κυρίως όμως όταν τα καιρικά φαινόμενα ευνοούν, πραγματοποιούνται περιπολίες σε… επικίνδυνες περιοχές με στόχο να αποτραπούν εμπρησμοί ή να προληφθούν πυρκαγιές.

Ως φαίνεται, εκείνες των προηγούμενων χρόνων που ρήμαξαν τεράστιες  περιουσίες, ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθεί ο πληθυσμός…