Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία: Μια τέχνη που αντέχει στο χρόνο

Η βιβλιοδεσία είναι πιο παλιά από την τυπογραφία. Αρχικά, στην Ελλάδα, λεγόταν "στάχωσις".

καλλιτεχνική βιβλιοδεσία εργαστήρι βιβλίο στάχωμα

Ο Νίκος Λειβαδιώτης μαθαίνει στα παιδιά την τέχνη της βιβλιοδεσίας

Της Μαρίας Χαρίτου

καλλιτεχνική βιβλιοδεσία εργαστήρι βιβλίο στάχωμα

Η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο δουλεύεις με τα χέρια σου. Για να το κάνεις, πρέπει να το αγαπάς πολύ. Βιβλιοδεσία είναι το δέσιμο των φύλλων ενός εντύπου και η ένωσή τους με προστατευτικό κάλυμμα (εξώφυλλο), ώστε να πάρουν μορφή που να διευκολύνει την ανάγνωση και να τα προστατεύει από τη φθορά. Το αποτέλεσμα λέγεται ... βιβλίο!

Η βιβλιοδεσία είναι πιο παλιά από την τυπογραφία. Αρχικά, στην Ελλάδα, λεγόταν "στάχωσις". Ακόμα και σήμερα, σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, ονομάζουν στάχωμα τη βιβλιοδεσία.

Πώς γίνεται ένα βιβλίο

Τα βήματα για να φτιάξεις ένα βιβλίο είναι αρκετά για αυτό και χρειάζεται χρόνο και υπομονή  για να πάρει την τελική του μορφή.

Δίπλωμα: δίπλωμα των τυπογραφικών φύλλων

Σύνθεση: μάζεμα των διπλωμένων τυπογραφικών φύλλων σε σώμα βιβλίου

Ράψιμο (κλωστορραφή): συρραφή των τυπογραφικών φύλλων

Πιεστήριο: συμπίεση του βιβλίου ώστε να μειωθεί ο όγκος της ράχης ο οποίος αυξάνεται σημαντικά με το δίπλωμα και το ράψιμο.

Ψαροκόλλημα: άλειμμα με κόλλα βιβλιοδεσίας

Κόλλημα εσωφύλλων: κόλλημα ειδικών τετρασέλιδων μπροστά και πίσω από το σώμα του βιβλίου τα οποία θα κολλήσουν κατόπιν στο κάλυμμα

Κόλλημα κορδέλας: (σελιδοδείκτη)

Κόλλημα κεφαλαριού: συνήθως πάνινο υλικό που χρησιμεύει για να δένει ακόμα πιο πολύ τα δύο άκρα της ράχης του βιβλίου.

Κόλλημα ταινίας ή τέλας: τοποθετείται στη ράχη του βιβλίου και καλύπτει και μέρος του μπροστινού και πίσω τμήματος του σώματος του βιβλίου.

Κατασκευή του καλύμματος

καλλιτεχνική βιβλιοδεσία εργαστήρι βιβλίο στάχωμα

Το εργαστήρι του Νίκου

Στα 1951 ξεκινάει το εργαστήριο του Νίκου Λειβαδιώτη στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης πριν καν ακόμα ο ίδιος να γεννηθεί. Ο νονός του το ανοίγει δουλεύοντας ως επί το πλείστον με νομικά περιοδικά που κάθε χρόνο χρειάζονταν βιβλιοδεσία, για να γίνονται αρχείο στα γραφεία των δικηγόρων.

Τα υλικά απλά: Ψαρόκολλα, Τέλα, Κεφαλάρι, Κορδέλα, Σπάγκος βιβλιοδεσίας, Εσώφυλλο, Πανί... Η φαντασία και η δημιουργικότητα όμως πολύπλοκη και με μεράκι για αυτό που κάνουν. Τα εργαλεία μεγάλα, μικρά, παλιά ...

Στη συνέχεια δούλεψε κι ο πατέρας του στο βιβλιοδετείο που αργότερα ήρθε στην κατοχή του. Ο μικρός Νίκος μεγάλωσε στις μυρωδιές της κόλλας και του χαρτιού και δε γινόταν να μην αγαπήσει το επάγγελμα. Διψασμένος για μάθηση, έβλεπε τους πελάτες να έρχονται στο εργαστήρι του πατέρα του, για τις παραγγελίες και ήθελε να δουλέψει και εκείνος.

Ο πατέρας του τον άφηνε, όπως κάνει και εκείνος τώρα με την μικρή του κόρη, την Ειρήνη. Τα βιβλία δένονται με αγάπη και προσοχή και για αυτό χρειάζεται χρόνος. Καθημερινά δουλεύουν γύρω στα 15-20 βιβλία.

"Η δουλειά δεν είναι τόση πολλή όπως παλιά, γιατί ο κόσμος δεν το ξέρει και ίσως δεν ενδιαφέρεται" μας λέει ο Νίκος

καλλιτεχνική βιβλιοδεσία εργαστήρι βιβλίο στάχωμα

"Εμείς όμως συνεχίζουμε να δουλεύουμε την τέχνη και να την εξελίσσουμε με σύγχρονες μεθόδους. Τώρα πια κατασκευάζουμε σημειωματάρια και ημερολόγια χειροποίητα. Η γυναίκα μου κεντάει το ύφασμα που χρησιμοποιούμε κι έτσι γίνονται πιο μοντέρνα τα σχέδια για τους σύγχρονους και απαιτητικούς πελάτες μας.

Προσπαθούμε να καλύψουμε μια μεγάλη γκάμα πελατών και έτσι η δουλειά μας δεν περιορίζεται πια στην απλή βιβλιοδεσία. Ακόμα έχουμε δουλειά με τα νομικά περιοδικά όπως κάθε χρόνο. Δε θέλουμε να χαθεί στον χρόνο η τέχνη της βιβλιοδεσίας".

Εκεί στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης αν κάνεις μια βόλτα θα μαγευτείς από το τοπίο και την απλότητα των ανθρώπων. Και αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά θα ανακαλύψεις το χαρτί και την κόλλα και θα σου ξυπνήσουν μνήμες από ένα κόσμο που τείνει να εκλείψει και οι άνθρωποι εκεί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό.

Μη φύγεις... μπες μέσα, δες, μύρισε, ανακάλυψε ξανά... Αξίζει να θυμάσαι...

Σφάλμα | Made in Creta

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.