Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κατάργηση της απόφασης για κατάταξη των ξενοδοχείων

Σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης, κινδύνευε με αλλαγή κατηγορίας αστεριών

Μετα από αρχικές πρωτοβουλίες της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και ύστερα από πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην κατάργηση της υπ‘αριθ. 2647 ΥΠΕΘΟ 538866/ΕΙΔ. 135/ ΕΟΤ/14-11-1986 (Β΄/797) απόφασης της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, “Μέτρα για την ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς περιοχών της χώρας. Καθορισμός περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης”, όπως αυτή ίσχυε με τις τροποποιήσεις της. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 9ης Σεπτεμβρίου 2016.

Η κατάργηση έγινε και “λόγω του διαπιστωμένα παρωχημένου χαρακτήρα των ρυθμίσεων και του ασύμβατου με τη σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα περιεχόμενου της ως άνω 2647 ΥΠΕΘΟ 538866/ΕΙΔ.135/ΕΟΤ/14-11-1986 (Β ́/797) υπουργικής απόφασης, όπως και των τροποποιητικών της εκδοθεισών αποφάσεων”.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 της υπ‘αριθμ. 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ 135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) υπουργικής απόφασης με τίτλο “Μέτρα για ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη. Περιοχές ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης” ορίζονταν, πλην των άλλων, τα εξής:

“2. Στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης επιτρέπεται μόνο η δημιουργία νέων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων ΑΑ’ και Α’ τάξης. ... Η επέκταση των ήδη λειτουργουσών μονάδων επιτρέπεται μόνο: α) για τη δημιουργία πρόσθετων κλινών (ή θέσεων) ΑΑ’ και Α’ τάξης, χωρίς υπέρβαση της τυχόν οριζόμενης μέγιστης συνολικής δυναμικότητας και β) για τη συμπλήρωση των παρεχομένων εξυπηρετήσεων χωρίς προσθήκη νέων κλινών...

4. Διευκρινίζεται, ότι, σύμφωνα με τα ανωτέρω στις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης απαγορεύεται η δημιουργία ή επέκταση κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων, πλην των ρητά προβλεπομένων από την απόφαση αυτή (παράγρ. 2). Κατά συνέπεια, απαγορεύεται και: α) η μετατροπή υφισταμένων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα πλην εκείνων των τάξεων ΑΑ’ και Α’, β) η αναθεώρηση ή τροποποίηση των εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ αρχιτεκτονικών σχεδίων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων εκτός αν αυτή αφορά δωμάτια μονάδων ΑΑ’ και Α’ τάξης ή και κοινόχρηστους χώρους...”.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ρυθμίσεις της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης, υπήρχε η πιθανότητα να αλλάξει κατηγορία αστεριών, κάτι που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ξενοδοχεία σε περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Βάσει της στην αρχή της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, τα συγκεκριμένα ξενοδοχειακά καταλύματα δε θα μπορούσαν λόγω των περιορισμών, να αλλάξουν κατηγορία, εκτός αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να καταταγούν σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων, κάτι εξαιρετικά δύσκολο (π.χ. ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα 1 ή 2 αστέρων να μεταπηδήσει απευθείας στην κατηγορία 4 αστέρων).

Με την κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης, παύει να ισχύει πλέον το παράδοξο έως σήμερα καθεστώς, όπου ένα νομίμως υφιστάμενο ξενοδοχειακό κατάλυμα πληρούσε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τις προϋποθέσεις, χωρίς να προβεί στην οποιαδήποτε κτιριοδομική παρέμβαση, κατάταξης σε ανώτερη κατηγορία και αυτό να του απαγορεύεται στην αρχή της παρούσας Υπουργικής Απόφασης. Το πρόβλημα αυτό μάλιστα αφορούσε ιδίως σε μικρής δυναμικότητας μονάδες, μικρές οικογενειακές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Για το λόγο αυτό, η (καταργηθείσα πλέον) απόφαση είχε προκαλέσει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες πλείστων ξενοδόχων και ξενοδοχειακών φορέων.

traveldailynews.gr