Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κλεόνικος Γ. Σταυριδάκης: Το Κρητικό Άλογο

Δίγλωσση έκδοση Ιππικού Συλλόγου Γιωργαλίδικων Αλόγων "Άγιος Γεώργιος", Ρέθυμνο 2022

Ο Κλεόνικος Γ. Σταυριδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παιδαγωγικά στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών του ίδιου του Πανεπιστημίου. Τα σχολικά έτη 2003-2011 ήταν Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου, όπου άφησε σημαντικό έργο. Τα έτη 2011-2017 υπηρέτησε ως διευθυντής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, στο οποίο έδωσε νέα πνοή. Από το 2017 υπηρετεί, επίσης ως Διευθυντής, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Ρεθύμνου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: H άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης (Ρέθυμνο 2006). Η άνυδρη καλλιέργεια των κηπευτικών (Ρέθυμνο 2011). Μονή Αρκαδίου. Νέες σελίδες στην ιστορική τοπογραφία (Ρέθυμνο 2016) και Το Κρητικό άλογο (Ρέθυμνο 2022).
Οι ερευνητικές επιλογές του ξεχωριστού δασκάλου δείχνουν τη συνέχεια και τη συνέπειά του, τον αγώνα του για την επίτευξη των στόχων του. Ένας απ΄αυτούς είναι το Κρητικό άλογο, η μεγάλη αγάπη από τα νεανικά του χρόνια. Η δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, είναι το νέο αφιέρωμα σ΄αυτό το ευγενικό ζώο, το αγαπητό και στους Κρητικούς!
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα κοπιαστικής έρευνας και αφορά στις καταβολές του αλόγου, την ιστορική Εξέλιξη, τη μετανάστευση, την εξάπλωση και την επιβίωσή του, αλλά και την εξημέρωση, την αξιοποίηση, τη διάρκεια της ζωής του, την αναπαραγωγή και τα χαρακτηριστικά του. Όλες οι πληροφορίες που δίνει ο συγγραφέας είναι επιγραμματικές, αλλά σαφείς και ακριβείς.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φυλές των αλόγων, οι ξενικές και οι ελληνικές. Οι ξενικές φυλές φθάνουν τις είκοσι τέσσερις (24) και οι Ελληνικές τις δέκα (10). Τα ελληνικά άλογα κατάγονταν από τα Βαλκάνια. Στην πορεία εξελίχθηκαν σε δύο τύπους, στον ορεινό και στον πεδινό. Σήμερα, ο πληθυσμός των Ελληνικών αλόγων έχει μειωθεί δραστικά.
Το άλογο της Κρήτης (Κρητικό άλογο) θεωρείται από πολλούς ερευνητές ίσως η αρχαιότερη ευρωπαϊκή φυλή αλόγου. Γνωστό ως άλογο της Μεσσαράς, το γεωργαλίδικο ή γιοργαλίδικο κρητικό άλογο αποτελεί καθαρή φυλή που ζει στη μεγαλόνησο εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Η ακριβής προέλευσή του δεν είναι γνωστή. Η Μονή Αρκαδίου διατηρούσε Ιπποφορβείο αλόγων στο μετόχι της, στην περιοχή των Αραβάνων του Ψηλορείτη. Το Ιπποφορβείο είναι οργανωμένη μονάδα εκτροφής, αναπαραγωγής και βελτίωσης ίππων με την επιλογή καθαρόαιμων επιβητόρων. Ο χώρος προσφέρεται και για την εκγύμναση των αλόγων. Η συμβολή της Μονής Αρκαδίου στη διάσωση του κρητικού αλόγου ήταν σημαντική. Η λειτουργία του κέντρου αναπαραγωγής του κρητικού αλόγου, τουλάχιστον για δύο αιώνες συνέβαλε θετικά στη διάσωση του είδους. Η κρητική φυλή αλόγων αποτελεί πολύτιμο γενετικό υλικό για την επιστημονική έρευνα και ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά, όπως αναδεικνύεται και από το παρουσιαζόμενο βιβλίο. Απόδειξη εμφανέστερη αποτελεί το πλουσιότατο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, το οποίο προκαλεί πολλές σκέψεις και απαντά σε ανάλογα ερωτήματα! Οι φωτογραφίες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιγραφή των αλόγων, τα χαρακτηριστικά τους, την αναπαραγωγή, τη σχέση τους με τον άνθρωπο, τη φροντίδα τους… και την αναγκαιότητα διατήρησης της κρητικής φυλής αλόγων, με συγκεκριμένα μέτρα. Οι σύλλογοι κρητικών αλόγων μπορούν να λειτουργήσουν και προς την κατεύθυνση αυτή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ιστορικές φωτογραφίες που εικονίζουν τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον καπετάν Πούλακα, τον ταχυδρόμο Ηλία Αθανασιάδη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με οδηγό τον Καβουσανό Νίκο Νικολακάκη, τον Άγιο Μοδέστο, προστάτη των ζώων. Πολλά άλογα εικονίζονται και στα τάματα, που του έχουν αφιερώσει οι ευσεβείς, οι οποίοι σέβονται και τα ζώα.
Μιχάλης Τρούλης
Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου