Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και "ψαλίδι" στο ρεύμα

Οι προτάσεις της ΕΕ για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης - Απειλές από Πούτιν

Λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ την Παρασκευή, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους άξονες που θα κινηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με τον ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί σήμερα εκ νέου ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη διακοπή των ροών.

Ειδικότερα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η ΕΕ ως εξής:

  •     Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
  •     Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
  •     Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)
  •     Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
  •     Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.
     

Ρωσία: Νέες απειλές από τον Πούτιν – «Η Δύση θα παγώσει» – Μην επιβάλετε πλαφόν

Σε νέες απειλές προς τη Δύση προχώρησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει ενεργειακούς πόρους στην ΕΕ ούτε θα υποκύψει στην επιβολή όρων.

Η Ρωσία, είπε, θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, πετρελαίου, λιγνίτη και πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρώπη αν τελικά επιβληθεί πλαφόν στις τιμές τους, όπως έχουν ζητήσει οι ηγέτες της G7.

«Δεν θα αναγκαστούμε να κάνουμε τίποτα που δεν θέλουμε να κάνουμε. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να λέμε την ατάκα από ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι: Θα παγώσετε όπως ο λύκος!» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pravda.