Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία με τεχνητά αντισώματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε το «κοκτέιλ» αντισωμάτων της Regeneron

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Υγείας ενέκρινε την πρώτη θεραπεία με τεχνητά αντισώματα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της Covid-19.

Ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δήλωσε ότι τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών που είχαν αξιολογήσει, έδειξαν ότι το Ronapreve μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της λοίμωξης, τη θεραπεία των συμπτωμάτων της οξείας λοίμωξης με Covid-19 και θα μπορούσε να μειώσει και την πιθανότητα νοσηλείας.

Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν πριν από την εκστρατεία εμβολιασμού και την εμφάνιση των νέων παραλλαγών του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για το πρώτο «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει εγκριθεί στη Βρετανία, για την πρόληψη και την θεραπεία της οξείας λοίμωξης από τον ιό.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνητές πρωτεΐνες που δρουν όπως τα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε από τις Regeneron και Roche, χορηγείται είτε με ένεση είτε με έγχυση. Συνδέεται στενά με τον κορονοϊό στην επένδυση του αναπνευστικού συστήματος και τον εμποδίζει να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα, ανέφερε ο MHRA.

«Αυτή η θεραπεία θα είναι μια σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας για την αντιμετώπιση του COVID-19», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σαχίντ Τζαβίντ σε δήλωσή του.

«Χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, το κοινό μπορεί να είναι σίγουρο ότι ο MHRA έχει πραγματοποιήσει μια στιβαρή και ενδελεχή αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων», δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής υπεύθυνη ποιότητας και πρόσβασης στον MHRA, Δρ. Σαμάνθα Άτκινσον.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό, το φάρμακο δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: The Guardian