Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κορωνοϊός: Κρούσματα και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα

Οι σκληροί δείκτες και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Με τα ημερήσια κρούσματα από τη μετάλλαξη Όμικρον να επιμένουν σε υψηλά επίπεδα και τις αυξημένες εισαγωγές να απειλούν το σύστημα υγείας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι δεν είναι ακόμα ώρα να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκικα Μαγιορκίνη που μίλησε στο ertnews.gr τα μέτρα είναι αποτελεσματικά ενώ η Όμικρον φαίνεται να μην είναι επικίνδυνη.

Η εισήγηση υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου τα μέτρα πήραν και επισήμως παράταση.

Αναλυτικά τα μέτρα:

    Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ
    Λειτουργία εστίασης/διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και όρθιους πελατες
    Γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους και πλαφόν τα 1.000 άτομα
    Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο.

«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες  για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά» τόνισε στο ertnews.gr ο o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Βλεπουμε μια σταθεροποίηση, καθώς ενώ είναι πενταπλάσια και εξαπλάσια τα κρουσματα, μονάχα 30% είναι η αύξηση στις νοσηλείες» τονίζει ο πνευμονολόγος, συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός.

Πηγή: ertnews.gr