Κουκιά φαβέτα ή «ματσιστά»
Κρητική παραδοσιακή συνταγή για πέντε άτομα από την Κατίνα Βουρβαχάκη στο Αμπελάκι Ρεθύμνου
Υλικά
Μισό κιλό κουκιά
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα κουκιά την προηγουμένη το βράδυ σε λεκάνη με νερό για να μαλακώσουν. Την επομένη το πρωί αφαιρούμε τον φλοιό από τους καρπούς και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μέσα σε νερό, τόσο, ώστε να καλύπτεται η ποσότητα.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου και συνέχεια τα βγάζουμε από τη φωτιά και τους ρίχνουμε αλάτι. Συνήθως, όταν είναι καλόψιστα, «χυλώνουν» μόνα τους ή αν δεν είναι τα «ματσίζουμε» εμείς.
Τα προσφέρουμε με λάδι και κρεμμύδι και είναι φαγητό που καταναλώνεται περισσότερο τους μήνες του χειμώνα.
Η συνταγή προέρχεται από την Ελένη Τζονεβράκη από το χωριό Σελλί, δόθηκε στην κόρη της Κατίνα και αυτή την μετέδωσε στις θυγατέρες της. Στα παλιά χρόνια αποτελούσε το κύριο πιάτο στο τραπέζι, ενώ σήμερα στα σπίτια και στις ταβέρνες το συνοδεύει…