Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κρητικοί και Μανιάτες τίμησαν τους Ήρωες

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου

Ευλαβικοί προσκυνητές στο Μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος Κισσού, που δέθηκε αναπόσπαστα με την συγκλονιστικότερη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, στον ιερό αυτό χώρο, βρέθηκαν Κρητικοί -Μανιάτες και Μεσολογγίτες ,αναβιώνοντας  μνήμες Ηρώων, που δόξασαν με τις ηρωικές τους πράξεις , θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή στο βωμό της ελευθερίας , αφήνοντας το αποτύπωμα τους.
Με την πολυπληθή παρουσία του κόσμου , των Αρχών και φορέων, τελέστηκε  Θεία Λειτουργία και εκδήλωση στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος Κισσού του Δήμου Αγίου Βασιλείου, τιμώντας την Επέτειο της Μάχης  της 8ης Δεκεμβρίου  του 1868 στην θέση « Τραχηλας» Κισσού -Κεντροχωριου.
Το 1868 η κυβέρνηση Βούλγαρη, πιεζόμενη από τις εξελίξεις αποφάσισε στα τέλη Νοεμβρίου να στείλει ισχυρό εθελοντικό σώμα υπό τον συνταγματάρχη Δημήτριο Πετροπουλάκη για να αναζωπυρωθεί ο αγώνας.
Ο Πετρουλάκης πήρε μερικούς από την Αθήνα και πήγε να στρατολογήσει και στην ιδιαίτερη του Πατρίδα τη Μάνη. Μαζεύτηκαν περίπου χίλιοι μεταξύ αυτών ο αδερφός του Αναστάσιος, ο γιος του Λεωνίδας και οι εγγονοί του Γεώργιος και Σπυρίδων, δηλαδή τρεις γενιές Πετροπουλάκηδων και ένα απόσπασμα υπό τον υπαξιωματικό Μ. Μπαλάφα.
Μπάρκαραν από το Γύθειο στο πλοίο «Ένωση» του ηρωικού Σουρμελή στις 25 Νοεμβρίου και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και άγρια καταδίωξη από τουρκικά πλοία αποβιβάζονται ο μεν Λεωνίδας στο Μυλοπόταμο, ο δε Δημήτριος στο Πρασονήσι των Σακτουρίων. Τα δυο σώματα συναντήθηκαν στο Αμάρι αλλά ξαναγύρισαν στο Άγιο Βασίλειο.
Στις 8 Δεκεμβρίου τραβώντας για τις θέσεις Τράχηλας – Κισσος-Κεντροχωρι, βρέθηκαν μπροστά σε Τούρκικό ασκέρι κι αναγκάστηκαν να παραταχθούν για μάχη μέσα σε μια νεροποντή που δεν τους άφηνε να έχουν τη στοιχειώδη ορατότητα.
Κοντά στους Μανιάτες πολέμησαν Κρητικοί και παλιοί εθελοντές υπό τους Μηστα, Ζήκο, Κιτσομη και Ξανθουδακη.
Από γύρω γύρω τους είχαν μπλοκάρει 4 πασάδες και η μάχη κράτησε περίπου τρεις ώρες.
Οι επαναστάτες λυγίσανε με μεγάλες απώλειες.
Εκτός από τους αιχμαλώτους και τους σκοτωμένους που έφτασαν τους διακόσιους, πνίγηκαν και περίπου δώδεκα εθελοντές στον Ακουμιανο ποταμό ενώ προσπαθούσαν να τον περάσουν για να διαφύγουν.
Η απρόσμενη αυτή μάχη ήταν μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου η πιο πολύνεκρη θυσία κατά τη διάρκεια του 1866-1869.
Ηταν η μάχη που έκλεισε οριστικά τον Αγώνα.
Αυτούς τους αγωνιστές τιμήσαμε , τους απογόνους της οικογένειας Πετροπουλάκη, τους Κρητικούς, τους Λάκωνες και Ρουμελιώτες  που μαχόμενοι  για την Ελευθερία της Κρήτης έχυσαν το αίμα τους.
Ήρθαν στην Κρήτη, να προσφέρουν το αίμα τους για την λευτεριά, αν και δεν είχαν καμία υποχρέωση!!
Άκουσαν μόνο την φωνή της καρδιάς τους, υπακούοντας στο καθήκον, αφήνοντας τις οικογένειες τους και ήρθαν να σταθούν δίπλα μας,, στις πιο δύσκολες για την Κρήτη στιγμές.Να πάρουν μέρος σε φονικές μάχες με δύναμη και λεβεντιά.Αρκετοί από αυτούς κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο στη γη μας, πέφτοντας ηρωικά στο πεδίο της Τιμής!!!Αυτές τις στάσεις ζωής, αυτές τις συμπεριφορές, ποιος μπορεί να λησμονήσει!!Γι αυτό η αγάπη και η ευγνωμοσύνη μας, αιώνια απέναντι σας και ο τόπος μας, τόπος σας αδελφοί Μανιάτες!!!!
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος  Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων π. Αθανάσιος Καραχάλιος και ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Πνεύματος π. Βαρθολομαίος.
Το τελετουργικό των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε άνωθεν του Μοναστηριού στο μνημείο πεσόντων με επιμνημόσυνη δέηση.
Προσφώνηση και καλοσωρισμα από τον συντονιστή της εκδήλωσης και υπεύθυνο πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Νεκτάριο Χαραλαμπακη τονίζοντας την σημασία της επετείου με αναγωγή στο σήμερα και πόσο συμβάλουν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης μιλώντας για το ιστορικό της επετείου, το σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό ρόλο της Μονής στο σήμερα, τους κοινούς μας δεσμούς με τους αδελφούς Μανιάτες, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης και τους Μανιάτες και Μεσολογγίτες που παρευρέθηκαν ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να επαινέσει τον προσωπικό αγώνα και το δημιουργικό έργο που έχει επιτελέσει ο Ηγούμενος Π. Βαρθολομαίος στην ιστορική Μονή.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος που μίλησε για τους κοινούς μας αγώνες, τον σεβασμό και την αγάπη του και ολων των Μανιατών στους Αγιοβασιλιωτες και διαβεβαίωσε επαινώντας το έργο του Ηγουμένου ότι θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες του.
Ομιλία για το ιστορικό της επετείου ανέγνωσε η Γυμνασιάρχης Σπηλίου κ Κατερίνα Ψυχαρακη αντικαθιστώντας τον ομιλητή κ. Θεόδωρο Πελαντακη, φιλόλογο και ιστορικό ερευνητή που λόγω έκτακτου κωλύματος δεν παρέστη να μιλήσει. Το περιεχόμενο της ομιλίας ήταν πληρέστερο με όλα τα ιστορικά γεγονότα που αποτυπώνουν αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Ταταράκης,  ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρέακος, η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ελένη  Δρακουλακου, ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κακογιαννακης, ο  Αντιδήμαρχος Αποκορώνου Κ. Γεώργιος Γυπαράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Νίκος Μανουσάκης , ο νεοεκλεγέντας περιφερειακός σύμβουλος  κ. Μιχάλης Βαμβουκας, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Ευαγγελία Γλαμπεδακη, η πρώην βουλευτής Χανίων κ. Λίτσα Κουρουπακη, η πρώην Αντιδήμαρχος κ.Ελενη Γαραντωνακη, ο πρόεδρος της ΤΚ Κισσού κ. Γεώργιος  Γεωργακάκης, οι πρόεδροι των ΤΚ Ασή Γωνιάς κ. Γεώργιος Σμυράκης , των Λιβαδίων εκπροσωπώντας και τον λαογραφικό συλλόγου Λάζαρου και Μανόλη Χναρη κ.Γεωργιος Βαμβουκας, των Σελλιων Γιάννης Ξερουδακης, των Αγκουσελιαννων- Παλαιολουτρων Γιάννης Κουρμούλης, της Δρυμισκου Ελευθέριος Κυριακάκης, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίου Βασιλείου κ.Παναγιωτης Παπαδογιαννακης, ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου κ.Επαμεινωντας Φραγκιαδάκης ,, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού κ Νικόλαος  Σπυράκης, ο πρόεδρος του συλλόγου προβολής Κισσάμου «Η Γραμβούσα» κ. Δημήτρης Γρυμπαουδακης, ο πρόεδρος του ομίλου Φίλων ιστορικής φορεσιάς κ’ οπλισμού Μεσολογγίου «ο Λιάρος» κ. Νίκος Βλαχόπουλος , Αντιπροσωπεία του τομέα νοσηλευτικής του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι χορευτικοι συλλογοι οι οποίοι χόρεψαν- οι Χοροκρητες, οι Ακρίτες , σύλλογος Τζανιδακη, Πυρριχια Δρώμενα Ρεθύμνου, Φρουρά Αρκαδίου, Σώμα Απόδοσης Τιμών Μάνης, οι  Αναβιωτες Μεσολογγίου.
Στο μνημείο χόρεψαν το συγκρότημα του λαογραφικού συλλόγου Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη με μουσική  στην λύρα τον Φραγκιο Παπαδογιαννακη και λαούτο τον Μανόλη Κυδωνάκη.
Στο μνημείο απήγγειλαν ποιήματα ομάδα μικρών παιδιών από την Ανατολική Μάνη οι:
Παναγιώτης Αλεπης- Χρυσούλα Παναγιωταρακου -Σταματούλα Κατσάκου -Φωτεινή Αλεπη -Κων/νος Σαψακος .
Οι Χριστιάνα Κουμεντακου και η Κωνσταντίνα Κατσάκου μαθήτριες από την Μάνη ανέγνωσαν ιστορικά στοιχεία για τον Ήρωα Δημήτρη Πετροπουλάκη.
Μπροστά στο μνημείο τραγουδησαν  μοιρολόι οι Μεσολογγίτες προς τιμήν.

Ευχαριστουμε τον Ηγούμενο της Μονής Πανοσιολογιοτατο Π.Βαρθολομαίο  για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης,  τους Αδελφούς Μανιάτες και Μεσολογγίτες που συμμετείχαν, τον Πρόεδρο Κισσού Γεώργιο Γεωργακάκη  και τους κατοίκους που με  την συνεχή φροντίδα αλλά και την ζεστη τους φιλοξενία , στέκονται αρωγοί και συνοδοιπόροι σε κάθε εκδήλωση της Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού.
Συνδιοργανωτες της εκδήλωσης:
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ -ΔΗΜΟΣ ΑΓΊΟΥ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ – ΤΚ ΚΙΣΣΟΎ –ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΣΟΥ
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ