Κρητικό Μπουρέκι
Από το «γαστρονομικό καλαντάρι του οκτώ», με κατατοπιστική εικονογράφηση από το χέρι της Σοφίας Πολυμίλη.
26.11.2012
Γέμιση
Ένα κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
ένα κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
ένα ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
ένα κιλό ξυνομυζήθρα
λάδι.
Φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι
τρεις κουταλιές λάδι
δυο κουταλιές ρακή
αλάτι
νερό όσο πάρει.
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τη ζύμη κι ανοίγουμε δυο φύλλα.
Στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί και βάζουμε τα υλικά σε στρώσεις ως εξής: μια στρώση πατάτες, δυόσμο, ξυνομυζήθρα, πατάτες κ.ο.κ.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, ραντίζουμε με λάδι και σουσάμι, χαράζουμε βαθιά την πίτα με μαχαίρι σε μερίδες και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει.