Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κρητικό Μπουρέκι

Από το «γαστρονομικό καλαντάρι του οκτώ», με κατατοπιστική εικονογράφηση από το χέρι της Σοφίας Πολυμίλη.

μπουρέκι κολοκύθι κουζίνα κρητική φαγητό

Γέμιση

Ένα κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες

ένα κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες

ένα ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

ένα κιλό ξυνομυζήθρα

λάδι.

Φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι

τρεις κουταλιές λάδι

δυο κουταλιές ρακή

αλάτι

νερό όσο πάρει.

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τη ζύμη κι ανοίγουμε δυο φύλλα.

Στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί και βάζουμε τα υλικά σε στρώσεις ως εξής: μια στρώση πατάτες, δυόσμο, ξυνομυζήθρα, πατάτες κ.ο.κ.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, ραντίζουμε με λάδι και σουσάμι, χαράζουμε βαθιά την πίτα με μαχαίρι σε μερίδες και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει.