Λειτούργησε στην Αγιά-Σοφιά μετά από 466 χρόνια
Παρουσίαση του βιβλίου αφιερωμένου στην αγωνιστική δράση του ήρωα παπα- Νουφράκη
21.06.2015
Της Αννίτας Πιτσιδιανάκη
«Ο Αρχιμανδρίτης και στρατιωτικός ιερέας Ελευθέριος Νουφράκης, υπήρξε μια από τις γενναιότερες και ενδοξότερες μορφές του τόπου μας, αλλά και όλης της χώρας . Ο παπάς Λευτέρης ήταν ένας Κρητικός ήρωας, ένας ατρόμητος χαρακτήρας με αρετή και τόλμη θαυμαστή, με παραδειγματική αίσθηση του ιερατικού του χρέους και καθήκοντος, που υπερέβη τα εσκαμμένα, που κατόρθωσε το ακατόρθωτο, το απίστευτο, το αδιανόητο, το ασύλληπτο, αψηφώντας την όποια συνέπεια, τον ίδιο τον θάνατο. Η αποψινή βραδιά της παρουσίασης του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θεωρoύμε ότι αποτελεί το καλύτερο και αιώνιο τρισάγιο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, στην μνήμη του ηρωικού αυτού λειτουργού.»
Με τα λόγια αυτά η δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκδήλωσης Βάλια Πετράκη, άνοιξε την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Αντωνίου Στιβακτάκη με τίτλο «Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης – Μια εμβληματική Μορφή του Ελληνισμού». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεσσάρων Μαρτύρων, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, μεγάλου αριθμού ιερέων, εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλώνων «ο Κρυονερίτης».
Το βιβλίο αναφέρεται στο ηρωικό κατόρθωμα του παπά-Νουφράκη από τις Αλώνες Ρεθύμνου, το όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό και αφορά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά, στις 5 Ιανουαρίου 1919, μετά από 466 χρόνια από την άλωση της Κωσταντινούπολης.
Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος , θεολόγος και συγγραφέας Κωστής Παπαδάκης και ο φιλόλογος , επίτιμος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου Θεόδωρος Πελαντάκης .Οι εισηγήσεις των δύο χαρισματικών ομιλητών, ήταν σπονδυλωτές με διαδοχική σειρά και αποδείχθηκαν ομολογουμένως εξαιρετικές από κάθε άποψη, ουσιαστικές, εμπεριστατωμένες μελετημένες καιιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Παρουσίασαν διεξοδικά το συγκλονιστικό ιστορικό και ταξίδεψαν τους ακροατές στα γεγονότα και στον αληθινό αυτό θρύλο, που περιγράφεται στο βιβλίο.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στα παιδικά χρόνια του π. Λευτέρη, την ενηλικίωση και την φοίτηση του στην Ριζάρειο Θεολογική Σχολή. Στην απόφασή του να καταταγεί εθελοντής στο στρατό και την συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους. Στην χρονική περίοδο της ζωής του από το 1914 έως το 1918, στη συμμετοχή του στο εκστρατευτικό σώμα στην Οδησσό και την Κριμαία. Στη συνέχεια στάθηκαν ιδιαίτερα και έκαναν εκτενή αναφορά στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά. Έκλεισαν αναφερόμενοι στην προέλαση του ελληνικού στρατού στην Μ. Ασία και στην συμμετοχή του 70 ετών ήρωα ιερέα στον Αλβανικόπόλεμο.
«Ορθομέτωπος αντροπάταγε και πολεμούσε γενναία, πολύ γενναία…..». Ο παπα-Νουφράκης από τις Αλώνες Ρεθύμνου, ως άλλος Παπαφλέσας τίμησε και πολέμησε εθελοντικά, με πλήρη αίσθηση του ιερατικού και εθνικού του καθήκοντος για την ελευθερία της χώρας μας, από τους Βαλκανικούς πολέμους ως τον πόλεμο του ’40. Υπήρξε θαρραλέος, φλογερός πατριώτης, ατρόμητος, ένδοξος και ηρωικός μαχητής της ζωής και του πολέμου.
Παραθέτουμε σε αυτό το σημείο, τον συγκλονιστικό άθλο του ιερέα που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έπραξε, έτσι όπως περιγράφεται στο βιβλίο από πολεμικό ανταποκριτή.
«….Ήταν Ιανουάριος του 1919, τα ελληνικά πολεμικά καράβια περνούσαν την από Πόλη μεταφέροντας την 2η και 13η Μεραρχίες στη Ρωσία. Ο παπα-Νουφράκης, με ένα όμιλο αξιωματικών της 2ης Μεραρχίας επισκέφτηκαν την Αγία Σιών του έθνους, την Αγιά-Σοφιά. Μόλις βρέθηκαν εκεί μέσα ο παπά-Νουφράκης φορεί ευθύς το Πετραχήλι και ….Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αείν κα εις τους αιώνας των αιώνων…. Αμήν αποκρίνεται ο Ταγματάρχης. Ναι, η Λειτουργία έχει αρχίσει ύστερα από 466 χρόνια από την Άλωση της Πόλης.
Οι Τούρκοι φύλακες ξαφνιάζονται. Σε λίγο η εκκλησία γεμίζει Τούρκους που κατάπληκτοι παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα. Ο Νουφράκης δεν ταράζεται και εξακολουθεί την Λειτουργία. Το παράτολμο, αλλά αληθώς ηρωικό και εθνικό γεγονός, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο. Έγινε διάβημα στο Βενιζέλο. Ο Ο παπανουφράκης καλείται από τον Εθνάρχη που τον παρατηρεί. Ύστερα σώπασε. Χούφτωσε την κοντή λευκή του γενειάδα. Το πρόσωπό του φωτίστηκε και τα μάτια του άστραψαν πίσω από τα γυαλιά του. Αν είχα ακόμη δέκα παπάδες σαν και σένα, του είπε, θα μπορούσα να κατορθώσω πολλά….πάρα πολλά.»
Στο σύντομο λόγο του ο συγγραφέας μίλησε για την έρευνα και την συγγραφή του βιβλίου και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην έκδοσή του και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιο.
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος ο οποίος εξήρε το έργο του συγγραφέα και τόνισε την σπουδαιότητα του βιβλίου, εξ αιτίας της οποίας και στήριξε την έκδοση του βιβλίου, και η Πρόεδρος του συλλόγου Ευδοξία Κάβαλλου. Ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Γεώργιος Καραβιώτης και η εγγονή του Ηρώ απήγγειλαν ποίημα που έγραψε ο ίδιος και η Γιαννούλα Αλεβιζάκη έκλεισε την εκδήλωση τραγουδώντας το ριζίτικο τον «αντρειωμένο μην τον κλαις».
Ο συγγραφέας Αντώνης Στιβακτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1959 και κατάγεται από το Χόνδρο Βιάννου. Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 35 βιβλία και 6 σε συνεργασία με άλλους, συνολικά 41.
Έχει επίσης δημοσιεύσει πλέον των 400 κειμένων και μερικά ποιήματα σε ανθολογίες , εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και εφημερίδες.
Ασχολείται κυρίως με την λαογραφία- ηθογραφία και την ιστορία του τόπου μας, τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις, τη συγγραφή διαφόρων μελετών ποικίλου περιεχομένου (ιστορικού, θρησκευτικού, παιδαγωγικού, λαογραφικού κ.λ.π) και τώρα τελευταία με την ποίηση. Είναι συνεργάτης πολλών περιοδικών και εφημερίδων.
Έχει βραβευθεί πολλές φορές για το έργο του και είναι μέλος πολλών Συλλόγων. Το έργο του είναι επηρεασμένο από το ελληνικό φως , από την τοπική και γενικότερα από την εθνική μας ιστορία, από την ελληνορθόδοξη παράδοση μας και από την ομορφιά της φύσης.