Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Λογοτεχνικές προσδοκίες και αναπόφευκτες προδοσίες

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, Λογοτεχνικές προσδοκίες και αναπόφευκτες προδοσίες, από τις εκδόσεις Οδός Πάνος 2022

Η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει γνώσεις, δεύτερες σκέψεις, όνειρα, προσδοκίες, ίσως και προδοσίες, αθέτηση υποσχέσεων, που δεν είναι δυνατό να αποφύγει κανείς, εφόσον πραγματοποιηθούν! Η θετική εκτίμηση, η αισιόδοξη πρόβλεψη όποιας μελλοντικής κατάστασης, καθετί που αποτελεί αντικείμενο επιθυμίας, αφορά τον δημιουργό, τον αναγνώστη ή και τον συγγραφέα, που ό,τι μαθαίνει ή γραφεί το απολαμβάνει περισσότερο, όταν μπορεί να το μοιράζεται με τους άλλους! Αυτή η πρακτική χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τον γιατρό - λογοτέχνη Γεώργιο Νικ. Σχορετσανίτη. Το διαπιστώνουμε και με την ανάγνωση του παρουσιαζόμενου βιβλίου:  Λογοτεχνικές προσδοκίες και αναπόφευκτες προδοσίες, το οποίο αποτελεί συνέχεια άλλων ήδη εκδοθέντων δοκιμίων από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, οδός Πάνος, δικής του επιλογής. Αυτά τα κείμενα ανοίγουν πάντα καινούργιους δρόμους στη λογοτεχνία κάθε τόπου. Ενθαρρύνουν τους νέους δημιουργούς και φέρνουν φρέσκους καρπούς.
Όπου και αν καταχωρούνται τα βιβλιογραφικά σημειώματα, ενημερώνουν και εμπνέουν όσους τα παρακολουθούν. Πολλοί ομολογούν πως κερδίζουν χρόνο από την ενημέρωση της εκδοτικής κίνησης και έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις επιλογές τους, αλλά και να προβάλουν τις ενστάσεις τους.
Αυτή η προσέγγιση πολλαπλασιάζεται τόσο όσο γίνεται περισσότερο προσιτή. Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στην επικοινωνία είναι πολλές και εύκολες. Αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό εκφράζεται με την αναζήτηση και γράφεται με αντίσταση, ανυπακοή, αγώνες, μάχες, πάντα μέσα σε λογικά και ανθρωπινά πλαίσια.
Η συνέπεια σε αυτή τη γραμμή δείχνει πως «ότι διαβάζουμε κι ό,τι μαθαίνουμε θέλουμε να το κάνουμε κτήμα των πολλών... ».  Το δώρο αξιώνει αντίδωρο!
Το δικαίωμα στο όνειρο είναι μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπου.
Τα βιβλία μας βοηθούν να μην βιαζόμαστε αλλά και να μην βαριόμαστε! Όποιο βιβλίο και αν πάρουμε στα χεριά μας νιώθουμε αμέσως διαφορετικά… Ηρεμούμε, σκεφτόμαστε, ανακαλύπτουμε  όμορφους παράδεισους, δημιουργούμε σταθερές αξίες, ατενίζουμε νέους ορίζοντες, βλέπουμε μπροστά. Αυτό είναι το πάθος του συγχρόνου λογοτέχνη, που θέλει να το κάνει κτήμα κοινό στον κάθε αναγνώστη, όπως ο Γεώργιος Νικ. Σχορτσανίτης. Ζει το σήμερα, ατενίζοντας το αύριο. Το βιβλίο είναι ό,τι κάνει τον άνθρωπο να μην αισθάνεται ποτέ μόνος του. Φυσικά και τον ίδιο!

Μιχάλης Τρούλης
Προέδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρέθυμνου