Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μαθητές από το Ρέθυμνο κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου και Γυμνασίων Πορτογαλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus στον Δήμαρχο Ρεθύμνου

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία  με έμφαση στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί τη θεματική του Προγράμματος Erasmus την οποία μελετούν 31 μαθητές και μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο  Ρεθύμνου και από αντίστοιχα σχολεία της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι-ες επισκέφθηκαν σήμερα (29/11) τον Δήμαρχο Ρεθύμνης.

Ο κ. Μαρινάκης καλωσόρισε θερμά την πολυμελή εκπαιδευτική συντροφιά, στην αίθουσα  του Δημοτικού Συμβουλίου και του συγχάρηκε θερμά για την επιλογή τους να γνωρίσουν την  πιο σημαντική περίοδο της ευρωπαϊκής  ιστορίας. Όπως επεσήμανε, οι τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το εύρος των υλικών καταστροφών  και η πρωτόγνωρη βαρβαρότητα που εκδηλώθηκαν κατά  τον 2ο Π.Π., συνέβαλαν στην κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να προασπίσουν, να εγκαθιδρύσουν και να διαφυλάξουν την Ειρήνη που απολαμβάνουμε σήμερα.   

 Ο  Δήμαρχος, πρότεινε στους επισκέπτες του να  μελετήσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο, την ιστορία του τόπου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περίοδο που μελετούν και αποτυπώνεται στα μνημεία  και στις αφηγήσεις συμπολιτών που βίωσαν τα γεγονότα και είναι εν ζωή. Ωστόσο, έχει αξία, τόνισε ο Δήμαρχος,  να μελετά κανείς την ιστορία χωρίς  μίσος κι εμπάθεια, αλλά με στόχο να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να μάθει να συνυπάρχει με όλους τους συνανθρώπους του από κάθε γωνιά της γης, με αλληλεγγύη και σεβασμό.  

Αναφερόμενος στο Ρέθυμνο, ο κ. Μαρινάκης  παρότρυνε τα παιδιά να αξιοποιήσουν το διαθέσιμο χρόνο τους για να γνωρίσουν τη φυσική ομορφιά της πόλης και της ενδοχώρας, την πλούσια παράδοσή της  και να μυηθούν στα μυστικά της φημισμένης κρητικής διατροφής που βασίζεται στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Στη λήξη της επίσκεψης, ο Δήμαρχος ξενάγησε, κατόπιν δικής  τους επιθυμίας, την εκπαιδευτική αποστολή από την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Γερμανία στο γραφείο του, όπου δόθηκε η ευκαιρία, με αφορμή τους πίνακες του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Civitas Rethmnae, να ενημερωθούν για σημαντικές πτυχές της τοπική κι εθνικής μας Ιστορίας.

Σημειώνεται ότι στην αντιπροσωπεία του Προγράμματος Erasmus, την οποία υποδέχθηκε ο Δήμαρχος,  συμμετείχαν: 16 μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του  2ου Γυμνασίου  Ρεθύμνου με  συνοδούς τις Καθηγήτριες κ.κ. Βροντάκη Μαγδαληνή και Χρονάκη Χριστίνα,  3 συνοδοί και 5 μαθητές/-τριες από Γυμνάσιο της Πορτογαλίας, 2 συνοδοί και 5 μαθητές/-τριες από τη Γερμανία και 2  συνοδοί και 5 μαθητές/-τριες  από την Ολλανδία. Ο τίτλος του Προγράμματος Erasmus που παρακολουθούν είναι:  «Listen to my story- European History on School Radio» και αφορά κυρίως την προφορική ιστορία, με επίκεντρο την περίοδο του Β’ Π.Π.

Ο Δήμαρχος αποχαιρέτησε τους/τις συνοδούς καθηγητές/τριες  και τα παιδιά,  προσφέροντας τους  ως συμβολικά δώρα, τις γκραβούρες με τους χάρτες που απεικονίζουν το Ρέθυμνο του 16ου αιώνα, την ξενόγλωσση εκπαιδευτική έκδοση του ΣΕΔΗΚ για την ελιά και το ελαιόλαδο και τους /τις προσκάλεσε στη γιορτή υποδοχής των Χριστουγέννων με το συμβολικό άναμμα του δέντρου σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους του Ιστορικού Κέντρου.