Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μακρόν: Μήνυμα αλληλεγγύης σε Κύπρο και Ελλάδα γραμμένο στα ελληνικά

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο» ούτε «να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ»

Την αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την Ελλάδα εκφράζει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με μήνυμα που ανάρτησε στα ελληνικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στο μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ότι η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της απέναντι «δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο», ενώ τονίζει ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων» ούτε «να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

Αναφερόμενος τέλος στη Λιβύη σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων» και ότι η επιχείρηση Irini πρέπει να ενισχυθεί.

 Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος σημειώνει τα εξής:

"Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω".