Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μανόλης Κ. Μακράκης - Ιστορία της Κρήτης

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης

Ο Μανόλης Κ. Μακράκης είναι Δάσκαλος, Διδάκτορας της Ιστορίας, ερευνητής, μελετητής και συγγραφέας της Τοπικής Ιστορίας. Η Ιστορία της Κρήτης είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του, μια έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για να διανεμηθεί στα σχολεία του νησιού.
Ο προορισμός του βιβλίου, για «σχολική χρήση», ενδυναμώνει τον σκοπό του, την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν το βιβλίο όχι μόνο ως ένα σημαντικό διδακτικό εγχειρίδιο, αλλά και ως έναν απαραίτητο σύμβουλο για όλη την οικογένεια, η οποία οφείλει να γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ιστορίας του Τόπου της!
Πάντα η Ιστορία καλλιεργεί και ενδυναμώνει τα συναισθήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας, που αποτελούν προϋπόθεση για την καθιέρωση της Κρήτης ως μιας εξέχουσας - μοναδικής θέσης στη Μεσόγειο!
Σήμερα, η γνώση της Ιστορίας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία! Το επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση των πάντων! Και είναι απ’ όλους αποδεκτό πως μόνον η Ιστορία μπορεί να της αντισταθεί! Αυτό επιχειρεί ο συγγραφέας και στα επτά του βιβλία, που έχουν ως αντικείμενο την Ιστορία Του Τόπου και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Τώρα ο συγγραφέας αποφάσισε να απευθυνθεί, ειδικότερα, και στις μαθήτριες και μαθητές του, μέσα από τη σχολική τάξη, να δώσει ό,τι  δεν θα αφήσει τα παιδιά ποτέ, την Ιστορία της Κρήτης, με έναν σαφή τρόπο, πολύ προσιτό και κατανοητό!
Σ’ αυτό τον βοήθησε και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Κρήτης, που προσφέρεται για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας. Επίσης, οι πολιτισμικές επιδράσεις από Ανατολή και Δύση, που αφομοιώθηκαν λειτουργικότερα ή διαφορετικότερα απ’ ό,τι αλλού. Έτσι δημιουργήθηκε το βιβλίο για τη σχολική τάξη και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821. Να έχουν και τα κρητικόπουλα ένα βιβλίο γραμμένο για αυτά! Με βασική αρχή ότι το παιδί μαθαίνει, όταν το θέμα το αφορά, και την προστιθέμενη αξία των παιδαγωγικών, διδακτικών και μαθησιακών αρχών, έγινε ένα σύγχρονο βιβλίο, που δε θα μείνει στα ράφια των σχολικών βιβλιοθηκών. Αυτό και το πιστεύω και το ελπίζω! Οι λόγοι είναι πολλοί, η αισθητική του βιβλίου, η δομή του, οι εικόνες του, τα παραθέματά του, το γλωσσάρι, οι ερωτήσεις και οι έξυπνες ιδέες.
 
Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.