Μελόπιτα
Την βγάζουμε από το φούρνο και, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με το μέλι. Μόλις γίνει λίγο χλιαρή τη σερβίρουμε.
Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 42 εκ.
Προετοιμασία: 30΄
Χρόνος: περίπου 1 ώρα
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Αποθήκευση για αργότερα
Υλικά
Για το φύλλο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1/2 πορτοκάλι
1 αυγό
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
¼ αλάτι
¼ ζάχαρη περίπου
400 ml νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
4 αυγά 1 καψάκι βανιλίνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σερβίρισμα
περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το χυμό, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το γάντζο, μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη μέτρια και λεία (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό). Την αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση: Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι όλα τα υλικά.
Πίτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μικρότερο από το άλλο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη, σε φύλλο με πάχος περίπου 1/2 εκ. Το μεγάλο κομμάτι πρέπει να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Το δεύτερο κομμάτι πρέπει να έχει διάμετρο σχεδόν ίδια με του ταψιού. Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί το μεγαλύτερο φύλλο, φροντίζοντας οι άκρες του να καλύπτουν και τα τοιχώματα και να εξέχουν.
Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια. Την χαράζουμε σε καρεδάκια (ρόμβους) ή σε τετράγωνα κομμάτια και τρυπάμε κάθε κομμάτι 2-3 φορές με πιρούνι. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Την βγάζουμε από το φούρνο και, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με το μέλι. Μόλις γίνει λίγο χλιαρή τη σερβίρουμε.