Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μετά την ξενάγηση μια… τσικουδιά για το καλό στο Μουσείο Σπηλίου

Θα καταρρίψει ρεκόρ επισκέψεων φέτος με Ολλανδούς, Γάλλους, Βέλγους, Ρουμάνους, Ιταλούς κ.α

Θα σπάσει ρεκόρ επισκέψεων φέτος το καλοκαίρι , κατά τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, το λαογραφικό μουσείο του Σπηλίου. Ούτε και οι ίδιοι οι διοικούντες του, πιθανόν, δεν θα το αναμένουν. Πέρυσι, στο αρχοντικό του Στέλιου Καλογρίδη που στεγάζεται, στη γειτονιά του Αγίου Χαράλαμπου, στη σεζόν του τουρισμού, υποδέχτηκε περί τους έξι χιλιάδες επισκέπτες διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ φέτος από τον Απρίλιο έως τον τρέχοντα μήνα, το επισκέφτηκαν τέσσερις χιλιάδες ξένοι με σημαντικά ενδιαφέροντα στη λαογραφική ζωή του τόπου.
Το βάρος της λειτουργίας του μουσειακού φορέα, φυσικά, σηκώνει με εξαιρετική ικανότητα ο Μανώλης Χλιαουτάκης, ένας ευγενής , αθόρυβος και με χαρούμενη διάθεση νέος του Σπηλίου που καθημερινά ξεναγεί  με πλούσια παροχή πληροφοριών δεκάδες και πλέον, ξένους. Φυσικά, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει ο ίδιος θεωρεί «το κουμπί να πλησιάσεις τον ξένο και να νιώσει οικείος το χαμόγελο» και την θετική αύρα που εκπέμπεις. Ο ξένος, φεύγοντας, θα γράψει στο βιβλίο εντυπώσεων τα σχόλια του, στην πλειοψηφία του θετικά, και στο… ότι προαιρείσθε θα αφήσει ένα καλό φιλοδώρημα για να συνεχίσει να λειτουργεί .
Πλέον, το μουσείο του Σπηλίου, χωρίς εισιτήριο εισόδου, θεωρείται από τα αξιοθέατα της κωμόπολης, έχει καθιερωθεί ως επισκέψιμος χώρος και φυσικά κάθε χρόνο ο αριθμός των επισκεπτών πολλαπλασιάζεται. « Φυσικά», μετρώντας την κίνηση των χρόνων του κορωνοϊού ο κ. Χλιαουτάκης, σημειώνει ότι «ήταν φυσικό να έχει πτωτική πορεία στον αριθμό των επισκεπτών», όμως «η ανάκαμψη έχει σημάνει και οι προοπτικές είναι ευοίωνες». Οι ξένοι φέτος που κατέχουν πρώτες θέσεις σε επισκέψεις είναι Ολλανδοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί, Σκανδιναυοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Λιθουανοί, Μαυροβούνιοι, Εσθονοί κ.α.
Ολοκληρώνοντας, εν τέλει, την παραμονή και ξενάγηση στο μουσείο, οι ξένοι, θα γευτούν την παραδοσιακή ντόπια φιλοξενία, θα τσουγκρίσουν ένα ποτηράκι τσικουδιά και στην άλλη επίσκεψή τους θα έλθουν οι ίδιοι ή απεσταλμένοι πατριώτες τους. Γίνονται, με άλλα λόγια, οι καλύτεροι διαφημιστές του χώρου.