Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Με την ταλαιπωρία παίρνουν και μπόλικη… σκόνη

Θα παραδώσει το έργο σε εννιά μήνες ο εργολάβος;

δρόμος παλέ κάνεβος ταλαιπωρία σκόνη

Σε ολόκληρο το μήκος γίνονται διαπλατύνσεις

Του Μανόλη Παντινάκη

Το Μάρτιο του 2014, θα πρέπει να παραδοθεί, βελτιωμένος, ο δρόμος Παλέ- Κάνεβος Αγίου Βασιλείου. Τα έργα διαμόρφωσης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και αφορούν οδό μήκους εφτά χιλιομέτρων.

Πρόκειται για σημαντικές βελτιώσεις που επέρχονται στο παλαιό οδικό δίκτυο, αφού  «κόβονται» επικίνδυνες στροφές, συντομεύονται δρόμος παλέ κάνεβος ταλαιπωρία σκόνηαποστάσεις και γίνονται διαπλατύνσεις, ώστε οι διερχόμενοι οδηγοί και να μειώνουν το χρόνο μετάβασης από τον κόμβο της Παλέ στα τέσσερα χωριά Άγιος Βασίλειος, Αγκουσελιανά, Άγιος Ιωάννης  Κάνεβος και συνέχεια στα χωριά της Γιαλιάς, και το σπουδαιότερο να μην διατρέχουν τους κινδύνους ατυχημάτων, όπως συνέβαινε συχνά-πυκνά τα προηγούμενα χρόνια…

Και βέβαια, καθημερινά «μαρτύρια» δεν υφίστανται μόνο οι διερχόμενοι το δρόμο ντόπιοι και ξένοι από τα ανατολικά του δήμου Ρεθύμνου στην πόλη και δυτικότερα, λόγω των έργων στον κόμβο Αμαρίου, αλλά και οι ξένοι παραθεριστές που επιλέγουν τη διαδρομή από την Παλέ στις παραλίες στα νότια. Στη διαδρομή αυτή, ευτυχώς, δεν χρειάζονται τροχονόμοι για να διευκολύνουν τους οδηγούς από το κυκλοφοριακό κομφούζιο, όμως «χορταίνουν» τη σκόνη από τις εργασίες που πραγματοποιούν τα χωματουργικά μηχανήματα.

Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοτυπία που επαναλαμβάνεται τις περιόδους που αρχίζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και που δρόμος παλέ κάνεβος ταλαιπωρία σκόνηαναμένουν ως… θείο δώρο για την επιβίωσή τους, χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον τουρισμό.

ΠΑΛΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ

Το αίτημα για την πραγματοποίηση εργασιών βελτίωσης του τμήματος του επαρχιακού δρόμου, είχε τεθεί  επί …εποχής κοινοτήτων, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγκουσελιανών και… έμεινε! Επανήλθε και πάλι επί «Καποδίστρια» από τον τότε δήμο Φοίνικα, όμως… πάγωσε και ξανατέθηκε και επί «Καλλικράτη» από το δήμο Αγίου Βασιλείου… ωρίμασε και εντάχθηκε στα έργα που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και μετά από δυο χρόνια παραμονής «στο… περίμενε», λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια «ξεκόλλησε» εν μέρει, χωρίς όμως να έχει κλείσει…

δρόμος παλέ κάνεβος ταλαιπωρία σκόνηΟι προσφυγές ήταν αναμενόμενες, καθώς οι νέες χαράξεις  στους οικισμούς «έκοβαν» αυλές σε καταστήματα και σπίτια, αφαιρούσαν σημαντικά τμήματα από ιδιοκτησίες και το σοβαρότερο, επικρατούσε «αλαλούμ» στην πληροφόρηση. «Όταν πήγε να γίνει η ενημέρωση», τονίζει ο Παύλος Πετρουλάκης, γνώστης του θέματος, «έγινε το μπάχαλο από την παραπληροφόρηση, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να είναι θολά…»

Εν πάση περιπτώσει! Οι εργασίες στο τμήμα του δρόμου συνεχίζονται και για δεύτερη χρονιά οι διερχόμενοι οδηγοί  βιώνουν δοκιμασίες, ενώ οι επαγγελματίες των οικισμών διατυπώνουν την ευχή οι τρεις εργολάβοι «που ήδη εργάζονται στο έργο να είναι συνεπείς με τις ημερομηνίες παράδοσής του».