Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Με 15.547 κρούσματα η επιστροφή στα σχολεία

Πότε αναμένεται κλιμάκωση της «Ο»
 
Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και μη, έκαναν self test και βρέθηκαν 15.547 νέες μολύνσεις.
 
To στίγμα για τις επόμενες μέρες έδωσε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του, εστιάζοντας στο δίπτυχο, ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και εκτεταμένο testing.
 
«Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Το αποτύπωμα των εορτών αλλά και του ανοίγματος των σχολείων θα φανεί σύμφωνα με τους ειδικούς σε μια εβδομάδα με δέκα ήμερες.
 
Στις 16 Ιανουαρίου πάντως λήγει ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει αν αυτά παραταθούν, κλιμακωθούν ή χαλαρώσουν εν μέρει, με αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα ή και επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση.
 
«Την Τετάρτη υπάρχει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
 
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ένα πράγμα: Ότι μετά από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας, με τη χώρα να καταρρίπτει κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η λήξη ισχύος του ελληνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες, για όλους άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, η καταγγελία της σύμβασης στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και η επιβολή του προστίμου για τους άνω των 60.
 
«Από τη μέρα της ανακοίνωσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού 1ης δόσης, περισσότεροι από 150.000 συμπολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογίσουμε τις αιτήσεις στο κατ’οίκον το ποσοστό άνω των 60 ξεπερνά το 90%», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
 
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και πλέον πιέζονται και οι απλές κλίνες Covid.
 
Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 27.766 νέα κρούσματα, 654 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 85 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.
 
Πάνω από 37.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί και άλλα 73.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού.
 
Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.
 
Προσλήψεις αναπληρωτών για τα κενά εκπαιδευτικών λόγω Covid
Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας Προχωρά άμεσα σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών.
 
Σε κάποια σχολεία της χώρας το κουδούνι δεν χτύπησε σήμερα. Μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις καθώς όπως υποστηρίζουν η διενέργεια των self- test δεν είναι αρκετή για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας και δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε σήμερα η ομοσπονδία των καθηγητών.
 
Σφοδρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς παιδιών, που νοσούν.
 
«Οι γονείς τους όμως θα πάνε κανονικά στην εργασία τους με κίνδυνο ακραίας διασποράς του ιού, αφού η κυβέρνηση αρνείται να προβλέψει άδεια ειδικού σκοπού. Άλλη μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει συνειδητά πολιτική ανοσίας της αγέλης», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
 
«Πυρά» και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος συναντήθηκε με τη συνομοσπονδία γονέων μαθητών.
 
«Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία σημαίνει πρώτα από όλα αραίωση των μαθητών, σημαίνει κατάργηση των συγχωνεύσεων σημαίνει προσλήψεις», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.
 
«Δυστυχώς για τους Έλληνες η κυβερνητική πολιτική παραπέμπει στη λαϊκή ρήση «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι»», αναφέρει η Ελληνική Λύση.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει με την δημόσια υγεία, με τις ζωές των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών», επισημαίνει το ΜέΡΑ25.
 
Απόψε όλοι οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το self test και την Πέμπτη το τρίτο και τελευταίο της πρώτης εβδομάδας.
 
Χωρίς υποχρεωτικά self test η επιστροφή στα σχολεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης
Οκτώ εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους στην Ισπανία, μετά τα Χριστούγεννα. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν προληπτική καραντίνα στα 5 κρούσματα σε μία τάξη ή όταν οι νοσούντες αντιστοιχούν στο 20% των μαθητών, όμως δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ.
 
Ανησυχία εκφράζουν μαθητές, γονείς και καθηγητές στην Ιταλία για την επιστροφή στο σχολείο.
 
Υποχρεωτικές είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας, όχι όμως τα προληπτικά τεστ. Στα δημοτικά από τρία κρούσματα και πάνω σε μία τάξη θα γίνεται τηλε-εκπαίδευση.
 
Στη Γερμανία άνοιξαν τα σχολεία και στα υπόλοιπα οκτώ κρατίδια, με την Όμικρον να αντιστοιχεί στο 44% των νέων κρουσμάτων.
 
Σε πολλά σχολεία, έγιναν τεστ ακόμη και μέσα στις τάξεις. Το κλείσιμο των σχολείων εξετάζεται μόνο έως έσχατη λύση.
 
Στην Πορτογαλία όπου μόλις το 45% των μαθητών ηλικίας 5-11 έχει εμβολιαστεί, άνοιξαν τα σχολεία για ένα εκατομμύριο παιδιά.
 
Θα γίνονται συχνά τεστ σε δασκάλους και μαθητές, ενώ η τάξη θα κλείνει όταν παρουσιάζεται έστω και ένα κρούσμα.
 
Για ένα μήνα ήταν κλειστά τα σχολεία στο Βέλγιο. Οι μαθητές επέστρεψαν, με προαιρετικά self test, μία φορά την εβδομάδα.
 
Κι ενώ το Όμικρον σιγά – σιγά γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος στις περισσότερες χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Νέα στελέχη μπορεί να παίξουν το ρόλο τους όμως, ενώ προειδοποιεί πως οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι.
 
Πηγή: ΕΡΤ1