Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μια στάση για δυο μαντινάδες…

Στην ίδια θέση του οργανοποιείου έχουν καθίσει στο παρελθόν «ογκόλιθοι» καλλιτέχνες, όπως ο Μουντάκης, ο Σκορδαλός, ο Μανιάς, ο Μαρκογιάννης.

στάση μαντινάδα πλατεία όργανα

Εκείνο το πρωί τα δυο νεαρά παιδιά, περνώντας από το οργανοποιείο, σταμάτησαν για να παίξουν και να τραγουδήσουν Κρητικούς σκοπούς.

Και περνώντας από το παραδοσιακό οργανοποιείο του Νίκου Παπαλεξάκη στην οδό Δημακοπούλου στο Ρέθυμνο, δυο νεαροί, λάτρεις της κρητικής παραδοσιακής μουσικής σταμάτησαν για ένα μουσικό διάλειμμα. Πήραν, λοιπόν, ο ένας τη λύρα, κατασκευής Παπαλεξάκη και ο άλλος το λαούτο κι άρχισαν να σκορπούν στη γειτονιά εξαιρετικά μουσικά ακούσματα. Και βέβαια, αυτή η στάση είναι, πλέον, ένα συνηθισμένο φαινόμενο και παρατηρείται συχνά στο παραδοσιακό εργαστήρι της πλατείας των 4 Μαρτύρων.

Από χωριά στα δυτικά της πόλης, ο λυράρης από τον Ατσιπόπουλο και ο λαουτιέρης από τα Μυριοκέφαλα, προφανώς, έχοντας γαλουχηθεί από μικροί στη μουσική παράδοση της Κρήτης, συνεχίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους να τον αναλώνουν σε παρέες. Ίσως με το πέρασμα του χρόνου, η απασχόλησή τους να μπει σε επαγγελματική βάση…

Στην ίδια θέση του οργανοποιείου, επί εποχής Μανώλη Σταγάκη, κορυφαίου κατασκευαστή παραδοσιακών μουσικών οργάνων στην Κρήτη, έχουν καθίσει στο παρελθόν «ογκόλιθοι» καλλιτέχνες, όπως ο Μουντάκης, ο Σκορδαλός, ο Μανιάς, ο Μαρκογιάννης κ.α και δοκίμασαν τη μουσική χροιά των οργάνων που επρόκειτο να αγοράσουν από τον αείμνηστο Σταγάκη. Και οι ίδιοι είχαν εξομολογηθεί σε πολλούς συναδέλφους καλλιτέχνες και φίλους, ότι «ο Σταγάκης με τη μαστοριά του κάνει τα όργανα να μιλούν σαν τους ανθρώπους». Και δεν είχαν άδικο.

Σφάλμα | Made in Creta

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.