Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μονοκλωνικά αντισώματα: 2.000 δόσεις στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Εντός της ημέρας παραλαμβάνει σήμερα η χώρα μας τις 2.000 παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Η χορήγησή τους θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και εφόσον εκδοθεί πρωτόκολλο για την επιλογή των ασθενών. Επίσης αναμένεται την Πέμπτη (11/11) να δοθεί η έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από 12 ετών και άνω και οι οποίοι παρουσιάζουν ήπια ως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck.

Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.