Ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς
Συνταγή για πέντε άτομα της Πόπης Ανυφαντάκη-Βασιλάκη της ταβέρνας «Πανόραμα» Σπηλίου
Υλικά
Αμπελόφυλλα φρέσκα και κολοκυθοανθούς, μισό κιλό ρύζι(καρολίνα), δυο μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, δυόσμος, μάραθο, μαϊντανός, ντομάτα τριμμένη, κολοκυθάκι και αγκινάρα ψιλοκομμένα, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, ελαιόλαδο σε ποσότητα.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά με το ρύζι και τα τυλίγουμε στα αμπελόφυλλα και τους ανθούς. Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας αμπελόφυλλα και «χτίζουμε» τους ντολμάδες. Ρίχνουμε νερό σε ποσότητα μέχρι να καλυφθούν και στίβουμε δυο λεμόνια. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα και τοποθετώντας ένα πιάτο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και όταν βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και μένουν για να ψηθούν περίπου μισή ώρα…
Η συνταγή μεταδόθηκε στην Πόπη Ανυφαντάκη από την πεθερά της Ειρήνη Βασιλάκη και ανήκει στις γνήσιες παραδοσιακές συνταγές των κρητικών νοικοκυριών.