Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ξανά ρεύμα σε όλους εκτός ... τους "ρευματοκλέφτες"!

Επανασυνδέθηκαν τα σπίτια στην Κρήτη που δεν είχαν ρεύμα

ΔΕΗ Κρήτη επανασυνδέσεις ρεύμα

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στην επανασύνδεση των νοικοκυριών που δεν είχαν ρεύμα προχώρησαν τα συνεργεία της ΔΕΗ στην Κρήτη, μετά τις σχετικές οδηγίες που εδόθησαν από το αρμόδιο υπουργείο. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε την  Πέμπτη.  

Τυπικά χωρίς ρεύμα – διότι σε αρκετά σπίτια είχαν γίνει αυθαίρετες επανασυνδέσεις - είχαν μείνει 100 καταναλωτές σε όλο το νησί - 40  στο Νομό Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καταναλωτές που μέχρι και πριν τρεις ημέρες είχαν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Τί συμβαίνει όμως με τις περιπτώσεις που οι καταναλωτές δε δικαιούνται ή δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο;

«Αυτή τη στιγμή νοικοκυριό που έχει ρολόι στο σπίτι του, χωρίς ρεύμα δεν έχει μείνει. Αν υπήρχε, θα είχε επανασυνδεθεί. Εμείς θα του ζητούσαμε να μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και θα τον επανασυνδέαμε. Ειλικρινά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε κανένα σπίτι που να μην έχει ρεύμα, που να έχει κάποιο ειδικό πρόβλημα» τονίζει στο MadeinCreta πηγή από τη διοίκηση Κρήτης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

ΔΕΗ Κρήτη επανασυνδέσεις ρεύμα

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή υπάρχει σπίτι που δεν έχει ρεύμα και δεν εντάσσεται στο καθεστώς του κοινωνικού τιμολογίου να σπεύσει να ενημερώσει για να βρεθεί μια λύση, όποιο και αν είναι το πρόβλημα, αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον αριθμό αυτών των περιπτώσεων διότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οικημάτων που έχουν κάνει και οριστικές διακοπές.

Όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο μπορούν απλά με ένα τηλεφώνημα στο 210-9298000 λέγοντας τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και το ΑΦΜ, να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός της ΔΕΗ  δεν είναι στο όνομα του ενδιαφερόμενου, τότε πρώτα πρέπει να γίνει η αλλαγή του ονόματος και στη συνέχεια να κατατεθεί το αίτημα για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Αγκάθι οι ρευματοκλέφτες

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα για όσους δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ νόμιμα, δεν είχαν δηλαδή ποτέ ρολόι και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους με άλλους τρόπους .

Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως ονομάζονται από τη ΔΕΗ, που έχουν σε εκκρεμότητα νομικά θέματα, έχουν ασκηθεί αγωγές ή τους έπιασαν να κλέβουν το ρεύμα.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουνε τίποτα. Τί να κάνουμε, να πάμε να τους τοποθετήσουμε ρολόι;»

Τέλος, όσον αφορά στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από τις δημοτικές αρχές για τη συγκρότηση επιτροπών που θα αναλάβουν τη συγκέντρωση αιτήσεων για επανασυνδέσεις, η ΔΕΗ το πρωί ενημέρωσε όλους τους δήμους για τις ενέργειές της και ζήτησε να τις  σταλούν οι εκπρόσωποι των δήμων στις σχετικές επιτροπές, ενώ και η Περιφέρεια ήδη απέστειλε τους υπεύθυνους ανά νομό.