Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ξανθός: Υπήρχε σύστημα δομικής σήψης στον χώρο της Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας για την πολύκροτη υπόθεση Novartis

«Υπήρχε ένα σύστημα στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, το οποίο προφανώς σε διαπλοκή με κρίσιμους κρίκους του κρατικού μηχανισμού και του πολιτικού προσωπικού και φυσικά με την εμπλοκή κρίσιμων κρίκων από το ιατρικό σώμα»

Τον βαθμό εμπλοκής του κάθε πολιτικού προσώπου ή των κρατικών λειτουργών που κατονομάζονται στη δικογραφία Novartis θα τον διερευνήσει η δικαιοσύνη, αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι έχουμε με αποκαλυπτικό τρόπο την οργάνωση και τη λειτουργία ενός νοσηρού συστήματος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον real fm για τις αποκαλύψεις του Novartis Gate.

«Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο δομική σήψη», υπογράμμισε.

«Υπήρχε ένα σύστημα στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, το οποίο προφανώς σε διαπλοκή με κρίσιμους κρίκους του κρατικού μηχανισμού και του πολιτικού προσωπικού και φυσικά με την εμπλοκή κρίσιμων κρίκων από το ιατρικό σώμα», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

 Για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης (από τον Ανδ. Ξανθό):
- Έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20.
- Διασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο διαφάνειας στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Δηλαδή, η διαδικασία που αυτή τη στιγμή τηρείται στον ΕΟΦ με την κατάρτιση του δελτίου τιμών, τη δημόσια ανάρτησή του, τη δημόσια διαβούλευση με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες). Με τις ενστάσεις που υποβάλλονται, τις αιτήσεις θεραπείας, τις διορθώσεις όπου υπάρχουν, όπου εντοπίζονται όντως λάθη και λοιπά.
Αυτό είναι μια κατοχυρωμένη διαδικασία πια, διαφανέστατη. Δεν την αμφισβητεί κανένας, ούτε η βιομηχανία. Κανένας δεν έχει πει κουβέντα για αυτά τα 5 δελτία τιμών τα οποία έχουμε βγάλει αυτήν την περίοδο τα τελευταία 2,5 χρόνια με αυτόν τον τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι κάναμε ένα βήμα πριν από λίγο καιρό, καταργήσαμε την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείο. Κόβουμε δηλαδή έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
- Το τρίτο είναι ότι ψηφίσαμε πρόσφατα την Επιτροπή για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων.
- Έχουμε συγκροτήσει επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο, που συμμετέχουν οι πάντες, από τους φαρμακοβιομήχανους και της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών μέχρι τους φαρμακέμπορους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, όλο το σύστημα το οποίο εμπλέκει τον υπηρεσιακό μηχανισμό, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ, τους πάντες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.