Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Οι λευκές νύχτες και οι μεταμεσονύκτιες υψώσεις των γεφυρών...

Εικόνες από την Αγία Πετρούπολη

αγία πετρούπολη λευκές νύχτες υψώσεις γέφυρες σχορετσανίτης

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

"Άραγε, οι συνειδητές ακυρώσεις της όποιας φαντασμαγορίας υπαινίσσεται, υπόσχεται ή επινοεί το κάθε ταξίδι
δεν αποκτούν τώρα, προς το τέλος αυτής της ξενάγησης,
μιαν αυξημένη εγκυρότητα; Ή μήπως κι αυτές
θα τις επισκιάσει αμέσως ένα ταξίδι μας αστραπή,
φέρ
ʼειπείν στο Τόκιο ή στην Αγία Πετρούπολη;’’

Γιώργος Βέης

Με εκατό νησιά στην κατοχή της, η πόλη δεν θα γινόταν να έχει λιγότερες! Η Αγία Πετρούπολη είναι στην κυριολεξία, η πόλη των γεφυρών. Πεντακόσιες σχεδόν γέφυρες κοσμούν την επικράτειά της, προσδίδοντας σ’ αυτήν μια ιδιαίτερη αισθητικά προσωπικότητα. Την ονόμασαν πολλοί "Βενετία του βορρά", άλλοι "Παλμύρα του βορρά", την προσομοίωσαν με τη Στοκχόλμη, την Βενετία, το Άμστερνταμ, αλλά ετούτη η πόλη έχει τη δική της ιδιαίτερη μορφή και μια ξεχωριστή γοητεία που την βιώνεις συνεχόμενα.

Βεβαίως στην εποχή του Μεγάλου Πέτρου δεν υπήρχε καμία γέφυρα, ούτε η παραμικρή  υποψία της. Στην αρχή έκαναν την εμφάνισή τους οι πλωτές γέφυρες. Μετά ήρθαν στη θέση τους οι ξύλινες και τελευταία όπως ήταν φυσικό, οι μεταλλικές κατασκευές.

Αργά το απόγευμα. Με μια υποψία κρύου στην ατμόσφαιρα, που προϊούσης της ώρας δυνάμωνε αισθητά. Δεν παραξενευόμουνα ιδιαίτερα όμως! Άλλωστε φρόντισε γι αυτό, από πολλά χρόνια πριν, να με ενημερώσει και προειδοποιήσει δεόντως ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ στη αγία πετρούπολη λευκές νύχτες υψώσεις γέφυρες σχορετσανίτης"Μαίρη" του, γι'αυτά συγκεκριμένα, τα εν πολλοίς αναμενόμενα καπρίτσια ετούτου του βόρειου καιρού: "Τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου στη βόρεια Ρωσία υπάρχει ήδη μια στάλα φθινοπώρου στον αέρα. Κάθε τόσο ένα μικρό κίτρινο φύλλο πέφτει από μια σημύδα, τα  απέραντα χωράφια ήδη θερισμένα, έχουν μια λαμπερή φθινοπωρινή κενότητα…"
 

Προτίμησα φυσικά να δω και σεργιανίσω τη βορεινή πλευρά της πόλης και τις συνοικίες της.  Έπρεπε να περάσω αναγκαστικά το Μικρό Νέβα, στην κυριολεξία τη γέφυρα Τύχοφ πάνω απ’ τον Μαλάγια Νέβα. Είναι ετούτη η γέφυρα που πέρασε μερικές στιγμές, τα τελευταία μεσάνυχτα της ζωής του, ο Αρκάδιος Ιβάνοβιτς Σβιντριγκάιλοφ όταν φεύγοντας απ’ το σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του στο νησί Βασιλιέφσκι και αφήνοντάς της μερικά χρήματα και πολλές απορίες, προτίμησε να κατευθυνθεί βόρεια προς το παλιό τμήμα της πόλης, στο ξενοδοχείο "Η Αδριανούπολη".

Στο διαδρομή του πάνω απ’ τη γέφυρα αν και η βροχή είχε σταματήσει, ο άνεμος ούρλιαζε μανιασμένα, όπως περιγράφει ο Φιοντόρ αγία πετρούπολη λευκές νύχτες υψώσεις γέφυρες σχορετσανίτηςΝτοστογιέφσκι στο "Έγκλημα και Τιμωρία" και ο Σβιντριγκάιλοφ τουρτούριζε κοιτώντας τα νερά του ποταμού από πάνω και μάλιστα σαν να αναρωτιόταν για κάτι, προτού πάρει την τελική απόφαση να χαθεί στη μεγάλη λεωφόρο Μπολσόι και στα στενά της.

Τότε η γέφυρα ετούτη που χτίστηκε στα 1758, ήταν ξύλινη και πήρε το όνομά της από τον Αβραάμ Τύχοφ, τον άνθρωπο που είχε στην κατοχή του  πολλές αποθήκες γύρω απ’ την περιοχή και ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή της εξυπηρετώντας πρώτα και καλύτερα τον εαυτό του και τις εμπορικές επιχειρήσεις του.

Πρόκειται για τη γέφυρα μήκους 226 μέτρων, που συνδέει το νησί Βασιλιέφσκι με τη βόρεια πλευρά της πόλης, το νησί Πετρογκράνσκι. Στα χρόνια αυτά που πέρασαν ανακατασκευάστηκε πολλές φορές, η τελευταία το 1962-1965. Αντίθετα από τις περισσότερες γέφυρες της Αγίας Πετρούπολης που είναι κυριολεκτικά ξεχωριστά αντικείμενα τέχνης, ετούτη στερείται δυστυχώς κάθε μορφής διακόσμησης.

αγία πετρούπολη λευκές νύχτες υψώσεις γέφυρες σχορετσανίτηςΠεριπατάω πάνω στο κράσπεδο του αριστερού μέρους  της γέφυρας. Ποδηλάτες και ντόπιοι κάνοντας τζόκινγκ φροντίζουν να γεμίζουν τη θέα. Αναλογίζομαι το περιεχόμενο των σκέψεων του φουρτουνιασμένου μυαλού του Σβιντριγκάιλοφ και τόσων άλλων που πέρασαν από πάνω της και πήραν κρίσιμες  για την τύχη τους αποφάσεις, βλέποντας τα παγωμένα  μαύρα νερά του Μικρού Νέβα από κάτω τους να λαμπυρίζουν στο φως του φεγγαριού.

Στα αριστερά το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζενίτ. Φαίνεται σαν να κυκλώνονται όλες οι πλευρές του από τα νερά του Νέβα, σαν να είναι ένα άλλο νησί στο φαρδύ στο σημείο ετούτο ποταμό. Στους ψηλούς πύργους του γηπέδου, οι διαφημιστικές πινακίδες άναψαν τα φώτα τους. Όχι για να φωτίζουν κάτι μέσα στο γήπεδο, αλλά γιατί η ομάδα και οι ιδιοκτήτες της χρειάζονται επειγόντως χρήματα.

Όσο τα πολυεθνικά ονόματα εμπορικών προϊόντων σέρνονται εναλλάξ πάνω στις γιγάντιες έγχρωμες οθόνες στις άκρες του γηπέδου που φαίνονται από εκατοντάδες μέτρα μακριά, μπορούν όλοι να κοιμούνται ήσυχοι. Προς το παρόν οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης που περνάνε από εδώ πάνω, μάλλον γυρίζουν στο σπίτι τους απ’ τις απογευματινές δουλειές τους. Μια και ήθελε πολύ σκοτάδι ακόμα να νυχτώσει, συνέχισα αμέριμνος να ταξιδεύω στις σοκάκια του νησιού Πετρογκράνσκι, χαζεύοντας και αποτυπώνοντας στον αμφιβληστροειδή, συνήθεις και ιδιαίτερες στιγμές ανθρώπων και τοπίων.

Αρχίζουν από το Μάιο και τελειώνουν τον Ιούλιο, την καλύτερη εποχή της Αγίας Πετρούπολης. Ο κόσμος αποβάλλει τη χειμερινή του μάσκα, και ξένοιαστος εφορμάει στους δρόμους. Μαζί του και οι αμέτρητοι τουρίστες. Όπως όλη ετούτη την περίοδο, κι απόψε κι αύριο.

Ο λόγος για τις περιβόητες λευκές νύχτες της Αγίας Πετρούπολης. Οι κάτοικοι ξεχνούν τη διαφορά ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, αγία πετρούπολη λευκές νύχτες υψώσεις γέφυρες σχορετσανίτηςκάθονται έξω έως αργά τις  πρωινές ώρες  και επιστρέφουν στο σπίτι τους ακόμα πιο αργά. Ένα πράγμα φαίνεται πως δεν ξεχνούν απόψε, εδώ στη γέφυρα του λοχαγού Σμίτ, όπως και στις άλλες γέφυρες, όλες ετούτες τις μέρες και τους μήνες. Τα ωράρια ανυψώσεως των γεφυρών. Οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι οδηγοί της πόλης, δεν ξεχνούν να το υπενθυμίζουν διαρκώς και καθημερινά. Τα ωράρια αυτά επηρεάζουν τη νυχτερινή φυσικά ζωή όλων εδώ το καλοκαίρι, αλλά πραγματικά δεν παραπονιέται κανένας.

Ξεφυλλίζω γνωστό περιοδικό της Αγίας Πετρούπολης γραμμένο στην  Αγγλική γλώσσα και αφιερώνω μερικά λεπτά στα ωράρια της ανύψωσης των γεφυρών της πόλης:

Most Alexander Nevskogo: 2:35 - 4:50 π.μ.

Liteyny Most: 2:10 - 4:40 π.μ.

Bolshoy Okhtinsky Most: 2:45 - 4:45 π.μ.

Dvortsovy Most: 1:35 - 3:05 and 3:15 - 4:45 π.μ.

Troitsky Most: 2:00 - 4:40 π.μ.

Tuchkov Most: 2:20 - 3:10 and 3:40 - 4:40 π.μ.

Most Leytenanta Shmidta: 1:55 - 4:50 π.μ.

Most Birzhevoy: 2:25 - 3:10 and 3:40 - 4:40 π.μ.

Τώρα το νιώθω κάπως καλύτερα, μάλλον ξέρω καλά! Πρέπει σε λίγη ώρα να περάσω στην αντίπερα όχθη του ποταμού, στη μεριά του νησιού Βασιλιέφσκι,  ειδάλλως ή θα περιμένω στις πέντε το πρωί, ή θα αναγκαστώ να περπατήσω κάμποσα χιλιόμετρα παραπάνω.

Αφθονούν οι σχετικές ιστορίες για ανθρώπους που έμειναν μόνοι, έρημοι, αβοήθητοι όλη τη νύχτα σε μπαρ και ντίσκο, στους δρόμους,  μόνο και μόνο για να περιμένουν μερικές ώρες μέχρις ότου ανοίξουν οι γέφυρες και πάλι το πρωί και περάσουν απέναντι!  Για τους χειμερινούς μήνες φυσικά δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, όταν το ποτάμι είναι παγωμένο και αδιάβατο για τα σκάφη, καθιστώντας την ανύψωση των γεφυρών περιττή.

Τότε που το πρόβλημα ανάγεται μάλλον στο πώς θα περάσει κανείς απέναντι, λόγω του διαβολεμένου κρύου και των ισχυρών ανέμων που δέρνουν αλύπητα τις γέφυρες.